Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

28 ŞUBAT 2017 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ’DE HOCALI KATLİAMI UNUTULMADI

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) tarafından Hocalı Katliamı’nın 25. yılı kapsamında İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda panel ve tiyatro gösterimi düzenlendi.

Programa Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi’nden Akademik Veli Bahçeliyev, ARÜ Genel Sekreteri Ercan Gültürk ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, insanlık tarihinin zor dönemlerinin olduğunu, bu dönemlerden birisinin de 25 Şubat 1992 yılında yaşanan Hocalı Katliamı olduğunu ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Biber, “Bu katliamın failleri maalesef halen ortada gezmektedir. Dünya, bu olaylara kör ve sağır kesilmiş hala bu olayların suçluları aranmaktadır ve sanki bulunamayacak gibi bir durum da söz konusudur. Bu olaylardan 3 yıl sonra 1995’te gerçekleşen Srebrenitsa Katliamı da buna benzer bir katliamdır ve hala katilleri bulunamamıştır. Aslında bellidir, insan hakları, Birleşmiş Milletler tarafından aranmaktadır. Onlar arasınlar ama biz neyin ne olduğunu, kimin nerede bulunduğunu, kimin ne yaptığını çok iyi biliyoruz.” dedi. 

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev yaptığı konuşmasında, “Bugün burada olmaktan, yeniden bu üniversitede olmaktan gurur duyuyorum. Sizlerle bir arada olmak her zaman sevinç ve gurur verir. Bugün burada olmamızın sebebi 25 yıl önce Azerbaycan’ın bir şehri olan Hocalı’da Ermeniler’in gerçekleştirdiği katliamı anmaktır. Ermeniler’e karşı olan mücadelemize 2016 yılının 15 Temmuz’undaki başarılarımızla ve zaferlerimize devam etmekteyiz. Gün geldiğinde Türk Dünyası oturduğu masada, dünyadaki oyun kurucu olarak yerini alacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından “Hocalı: Katliamın 25. Yılı” konulu panele geçildi. Panelde ilk olarak söz alan Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi’nden Akademik Veli Bahçeliyev, Hocalı’nın tarihini, neden önemli bir yer olduğunu, stratejik önemini ve çekilen sıkıntıları anlattı. Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Şureddin Memmedli ise “Hocalı Vahşeti ve Edebiyatımıza Yansımaları” hakkında yapılan araştırmaları anlattı. Panelin ardından Ardahan Üniversitesi öğrencileri ve hocaları tarafından Hocalı Katliamı’nı anlatan müzikli tiyatro gösterimi gerçekleştirildi.

Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber tarafından panele katkı sağlayan katılıcımalara birer teşekkür belgesi takdim edildi.