Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

09 Mart 2018

Prof. Dr. Fazlıoğlu: ‘‘ Tarih Zannedilenin Aksine Gelecek İdrakidir’’

İstanbul Medeniyet Üniversitesi akademisyenlerinden Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, ‘‘Aynaların Sessizliği Vâkıa ile Temsil Arasında Türk Tarihini Okumak’’ adlı konferansı Üniversitemiz Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda bugün gerçekleştirdi. Yoğun katılımın gerçekleştiği konferansa: Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz, Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Üniversitemiz Genelsekreteri Hadi Gergit, Üniversitemiz akademik-idari kadrosu ve öğrencilerimiz katıldı.

Özgeçmişinin okunmasının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, konuklara tarih olgusunun felsefik olarak ele alınmasının gerekliliği ve önemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İnsanlarımızın tarihe bakış açısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Fazlıoğlu, Ülkemizde tarih ve geçmiş kavramlarının çok sık karıştırılan kavramlar olduğuna dikkat çekerek, yapılan tarih tanımlarının birçoğunda geçmiş kavramının yer aldığını belirtti. Bu durumun tarihi, geçmiş ve arkeoloji çalışması olarak nitelendirilmesine sebebiyet verdiğini kaydeden Prof. Dr. Fazlıoğlu, tarihin zannedildiğinin tersine bir geçmiş idraki değil, bir gelecek idraki olarak değerlendirilmesinin gerektiğini belirtti.

‘‘Tarihimizi Genel Kültürümüzün Bir Parçası Haline Getirmeliyiz’’

Konuşmasına devam eden Fazlıoğlu, ‘‘ Tarihin bize verebileceği en iyi kazanımın mekan ve zaman derinliğini sağlaması ve böylelikle köklerimizin ne kadar derinde olduğunu görmemize yardımcı olmasıdır. Bilgi olmadan hiçbir şey yapamayız. Hz. Ali’nin ifadesiyle insan eşittir bilgidir. Tarihimizi genel kültürümüzün bir parçası haline getirmemiz gerekir. Tarih geleceğimizi inşa etme formülüdür. Esas itibariyle bizim gelecekteki bir eylemimiz içerisinde geçmişimizle karşılaşma işidir.’’ Şeklinde konuştu. Konukların sorularını da cevaplayan Prof. Dr. Fazlıoğlu, soruların ardından konuşmasını sonlandırdı. Programda, Fazlıoğlu’nun ‘‘Kendini Anlamak’’ adlı kitabı konferansa katılan konuklar arasında gerçekleşen kura ile sahiplerine takdim edildi. Program, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’na  plaket ve teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.