19 Mart 2018

Çizgilerle Çanakkale Programına Yoğun İlgi

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Tarih Topluluğu Kulübü Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıldönümü münasebetiyle Üniversitemiz Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda bugün program gerçekleştirdi. Programa: Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber’in eşi Selma Biber, Üniversitemiz akademisyenleri ve öğrencilerimiz katıldı.

23 Şubat Ortaokulu Öğrencisi İlçin Vanlı’nın “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirini okumasıyla başlayan program, Üniversitemiz akademisyenlerinden Doç. Dr. Makbule Sarıkaya’nın “Çizgilere Yansıyan Çanakkale” başlıklı konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği tarihten itibaren döneminde ve günümüzde görsel, yazınsal ve işitsel birçok mecranın ilgi konusu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sarıkaya, dönemin ünlü mizah dergilerinden ‘‘Karagöz’’ dergisinde yer alan karikatür çizimlerini katılımcılara değerlendirdi. Dergide yer alan karikatürlerin, Türk topraklarındaki itilaf tasarılarını tarihi gerçekçiliğiyle okuyucuya ulaştırdığını ifade eden Doç. Dr. Sarıkaya, Karagöz Dergisi’nin yapmış olduğu çizimlerle Milletimize cesaret verdiğini ve savaştaki önemli askeri, siyasi ve tarihi gelişmeleri de halka ulaştırmayı başardığını kaydetti. Doç. Dr. Sarıkaya’nın konuşmasını sonlandırmasının ardından Ardahan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri “Çanakkale’ye Düşen Cemre: Mehmetcik” adlı tiyatroyu sergiledi. Tiyatro oyununun sona ermesinin ardından Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan; Doç. Dr. Makbule Sarıkaya’ya, Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Suat Vural; 23 Şubat Ortaokulu Öğrencisi İlçin Vanlı’ya, Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof. Dr. Şeref Kılıç; Ardahan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Perihan Şahin’e teşekkür belgesi takdiminde bulundu. Program, konuklara Çanakkale Savaşı’nda Mehmetçiklerimizin yediği buğday çorbası ikramıyla sona erdi.