“İslam İktisadı ve Finansı Seminler Dizisi ”nin Üçüncüsü Gerçekleştirildi

19 ARALIK 2018

Üniversitemiz İslam İktisadı ve Uygulama Araştırma Merkezi tarafından, “İslam İktisadı ve Finansı Seminler Dizisi”nin üçüncüsü gerçekleştirildi. Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.  Üniversitemiz akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Uyanıker’in moderatörlüğünü yaptığı seminerde, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Topçuoğlu ve Öğr. Gör. Cihan Yılmaz; “İslam İktisadının Temel İlkeleri” ile “İslami Finansın Temel Enstrümanları ile Türkiye’deki Sükuk Uygulamaları” konu başlıkları altında birer konuşma gerçekleştirdiler. Öğr Gör.  Cihan Yılmaz, İslami finans sistemini konvansiyonel bankacılık sisteminden ayıran en önemli özelliğin; İslami finans sisteminin varlığa dayalı, konvansiyonel bankacılık sisteminin ise borçlanmaya dayalı olduğu belirtti. Türkiye’de ve dünyada uygulanan başlıca Sükuk uygulamalarını; murabaha, icara/müşareke ve mudarebe olarak sıralayan Öğr. Gör. Yılmaz,  İslami finans sisteminde taşınmazın finans kiralama şirketince tekrar satan kişiye kiralanması vasıtasıyla elde edilen gelirin müşteriye kar getirisi olarak verildiğinin altını çizdi. Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Topçuoğlu ise konuşmasında, İslami finansın temel ilkelerini anlatarak, İslam ekonomisinde iş sahibi ile çalışanın karşılıklı rızasının esas olduğunu vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Topçuoğlu, İslam iktisadında gelir sahibi kişilerin infak ederek yani zekât vererek, ihtiyaç sahiplerine iş olanağı sunduğunu söyledi. Seminerin bitmesiyle birlikte katılımcılara, katılım sertifikaları takdim edildi.