Kış Söyleşilerinde, ‘Antibiyotik Kullanımı’ Konuşuldu

17 OCAK 2019

Üniversitemiz tarafından iki haftada bir düzenlenen ve her söyleşide farklı bir konuşmacının güncel bir konuyla yer aldığı, “ARÜ’de Kış Söyleşileri” dizisinin dördüncüsü dün akşam gerçekleşti. Kampüs Cami Altı Şark Köşesi’nde gerçekleştirilen söyleşiye, il protokolü ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı. “Güncel Bir Problem: Antibiyotik Dirençliliği” konusuyla bu haftanın konuşmacısı olan Üniversitemiz akademisyenlerinden, Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Erbil, doğru antibiyotik kullanımı konusunda çeşitli bilgiler verdi.  Dr. Öğr. Üyesi Erbil, mikroorganizmalarca üretilen veya kimyasal sentez yoluyla elde edilmiş, düşük konsantrasyonlarda kullanıldığında bazı bakterilerin üremesini engelleyen kimyasallar olarak tanımlanan ‘antibiyotiğin’, Alexander Fleming tarafından ilk defa keşfedilen ve Chain ve Flarey tarafından ‘Penicillium notatum’ isimli bir küf mantarından izole edilerek elde edilen ilk antibiyotik olan penisilin çok sayıda doğal, sentetik ve semisentetik özelliğe sahip ilaç üretilerek enfeksiyöz hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirtti. Doğu Avrupa ülkeleri antibiyotik kullanım oranlarına bakıldığında; penisilin kombinasyonu, total sefalosporinlerde ve makrolidler grubunda Türkiye’nin birinci sırada yer aldığı ifade edildi.  Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Erbil; doğru tanı, doğru antibiyotik, doğru doz ve doğru sürenin antibiyotik tedavisinde hayati öneme sahip olduğuna vurgu yaparak, bilinçsiz antibiyotik kullanımından dolayı bakterilerin antibiyotiklere karşı dirençli hale geldiğini ve başta karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.