Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

 

"100. Yılında Ardahan Kongreleri Sempozyumu" 50’ye Yakın Bilim İnsanının Katılımlarıyla Başladı

20 ŞUBAT 2019

 

Üniversitemiz tarafından düzenlenen, “ 100. Yılında Ardahan Kongreleri Uluslararası Sempozyumu” 10 farklı ülke ve ülkemizin 17 farklı şehrinden gelen 50’ye yakın bilim insanının katılımlarıyla başladı.  Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda toplam 27 farklı üniversite ve Türk Tarih Kurumu (TTK), Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Ardahan Valiliği ve Ardahan Belediye Başkanlığı’nın desteğiyle organize edilen konferansın açılışına; Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı İrfan Kaymaz, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Üniversitemiz Genel Sekreteri Hadi Gergit, İl Milli Eğitim Müdürü Fikret Çerkezoğlu, İl Müftüsü Ramazan Pehlivan, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, basın mensupları, akademik-idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Düzenleme Kurulu Başkanı ve Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Doç Dr. Makbule Sarıkaya’nın açılış konuşması eşliğinde devam etti. Konuşmasına sempozyuma katılan tüm misafirlere teşekkür ve şükranlarını sunarak başlayan Doç. Dr. Sarıkaya şunları kaydetti: “ Ardahan Kongreleri, konusunda bugüne kadar yapılan en kapsamlı çalışma olması sebebiyle büyük önem taşımaktadır. 100. Yılında Ardahan Kongreleri özelinde, tarihi olduğu kadar askeri, siyasi konuların tüm boyutlarıyla inceleneceği bu bilimsel toplantının Ardahan, Türkiye, Kafkasya ve Dünya tarihine ışık tutacağı ve önemli katkılar sunacağı inancındayız. 2 gün boyunca devam edecek olan sempozyumda 11 farklı oturum eşliğinde 44 akademik bildiri dinleyeceğiz”  diyerek sözlerini tamamladı.

Doç. Dr. Makbule Sarıkaya’nın konuşmasını bitirmesiyle birlikte, kürsüye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber teşrif etti. Protokol üyelerine, konuk bilim insanlarına, tüm misafirlere ve akademik-idari personele minnet ve şükranlarını ileten Rektörümüz sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugün Ardahan ve Türkiye tarihinin en önemli kongresini konuşuyoruz. 10 farklı ülkeden, birbirinden değerli 50’ye yakın bilim insanının 44 akademik bildiri sunacağı bu sempozyum, ülkemizi sahipsiz bilenlere cevap vermek bakımından büyük önem arz etmektedir. Düşman işgalini püskürten, milli mücadelenin işaret fişeği olan, Ardahan Kongreleri, bu sempozyum eşliğinde her yönüyle ele alınacaktır. Ardahan Üniversitesi olarak, milli tarihimizi araştırmak ve ışık tutmak için sürekli olarak bilimsel çalışmalar yapmaktayız. Üniversitemiz yeni bölümler açarak, istihdama ağırlık vererek hızla büyümektedir. 2008 sonrası açılan üniversitelerde birisi olarak öğrenci sayısında belli dönemlerde artış ve azalışlar olabilmektedir. Ardahan Üniversitesi olarak bölgenin kalkınmasına destek olacak bölümler açarak, öğrenci sayımızı her yıl arttırıyoruz. Sürekli Eğitimiz Merkezi, Anaokulu ve Kreş ile Öğrenci Yaşam Merkezi projelerimizde sona geldik. İnşallah yakın zamanda açılışlarını hep beraber gerçekleştireceğiz. Bunların yanı sıra Üniversitemize ve dolaylı olarak Ardahan ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inandığımız, Ardahan Üniversitesi Kalkındırma Vakfı’nın tüm yasal işlemleri yapıldı ve en geç iki ay içinde faaliyetlerine başlayacaktır. Şehir merkezinde bulunan Tabyayı restore ederek Güzel Sanatlar Fakültemizi buraya taşıyacağız. Tarım ve Hayvancılık Enstitüsü’nü kurarak bölgenin en önemli geçim kaynağı olan bu alanda önemli atılımlar yapacağız” diyerek  konuşmasını bitirdi.

Rektörümüzün ardından kürsüye teşrif eden Belediye Başkanı Faruk Köksoy,  bu bilimsel toplantı sonunda Ardahan Kongrelerinin, Milli Eğitim müfredatına dahil edileceği inancında olduğunu dile getirerek, Ardahan Üniversitesi’nin özellikle son iki yılda büyük yatırım ve çalışmalar yaptığının altını çizdi.

Ardahan Milletvekili Orhan Atalay yaptığı konuşmasında, düzenlenen bu sempozyumun 100 yıl önce burada neler oldu sorusuna cevap niteliğinde olduğunu belirterek, tarihin; bir ibret, tarihle gelecek arasında bir köprü ve geçmişin izini sürmede en önemli araç olduğunu ifade etti. Diğer kongreler ile kıyaslandığında Ardahan Kongrelerinin arafta kaldığını söyleyen Milletvekili Atalay, sempozyum sonucunda hak ettiği değeri kazanacağını belirtti.

Ardahan Valisi Mustafa Masatlı ise gerçekleştirdiği konuşmasında, Kars, Ardahan ve Batum’un Osmanlı Devleti’nin Kafkasya politikası açısından büyük önem arz ettiğine vurgu yaparak, Kafkasya’da bulunan birçok devletin rekabet alanı içinde yer almasından dolayı ayrıca önemli olduğunu belirtti. Ardahan Kongrelerinin, Anadolu’da Erzurum ve Sivas Kongrelerinden önce gerçekleştirilen ilk kongre olduğunu söyleyen Vali Masatlı, bu tarihi zenginliğin Ardahan Üniversitesi nezdinde yeniden gündeme getirilmesinin herkes tarafından takdir edilmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmalarının bitmesiyle birlikte âşıklar 93 koçaklaması ile konukları selamladılar. Sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Azmi Süslü yönetiminde başladı.  İlk oturumun konuşmacıları sırasıyla; “Evliye-i Selase/Üç Sancak’ta  (Kars, Ardahan, Batum)  Milli Teşkilatlanma Kapsamında I. Ve II. Ardahan Kongreleri”  başlıklı konusu ile Prof. Dr. Esin Derinsu Dayı, “Ardahan Kongrelerinin Bölge, Ülke ve Dünya Tarihindeki Etkileri” adlı konusu ile Prof. Dr. Stefano Trinchese, “Yüzyıllık Emperyalizmin Türkiye’deki İzleri, Ardahan Örneği” konusu ile Prof. Dr. Azmi Süslü oldu. İlk oturumun gerçekleştirilmesinin ardından konuklara plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi. TTK yetkilisi Başkan ve kurum adına, Rektörümüze ve Ardahan Valisine özel baskı “Nutuk” hediye etti. Sempozyumun ilk günü; Çıldır Gölü gezisi, misafirler onuruna verilen akşam yemeği, kafkas oyunları ve âşıklar atışması ile sona erdi. Sempozyumun, farklı oturumlar eşliğinde yarın gün boyu devam edeceği bilgisi verildi.