Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

21 HAZİRAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

TURQLAKES-2016 ÇALIŞTAYI ARÜ EV SAHİPLİĞİNDE BAŞLADI

Türkiye Göllerinde Paleoiklimsel ve Paleoekolojik Araştırmalar Çalıştayı Turqlakes-2016 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Jeomorfoloji Derneği (JD)’nin katkıları ile Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ev sahipliğinde başladı. 21 Haziran 2016 tarihi Salı günü ARÜ Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açış konuşmaları ile başlayan çalıştay, yurt içinden ve yurt dışından katılan göl uzmanlarının sunumları ile devam etti. 

Gerçekleştirilen çalıştaya ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (SBMYO) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Genel Sekreter Ercan Gültürk ile çalıştayda sunumlarını gerçekleştirecek akademisyenler ve ARÜ personelleri katıldı.

Çalıştayda ilk olarak konuşmasını gerçekleştiren ARÜ SBMYO Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal toplantının konusunun Türkiye Göllerinde Paleoiklimsel ve Paleoekolojik göstergeler olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.  Prof. Dr. Erginal, özellikle bu konuda proje tabanlı göstergelere önem verdiklerini, yer bilimleri çalışmalarının ciddi bütçeler ile yapılan çalışmalar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal “ Ardahan’da göreve başlayana kadar kıyılar üzerine çalışmalar yaptım. Buraya gelince de kıyılardan kopamayarak göl kıyıların üzerine çalışmalarıma devam ettim. Burada yapacağımız çalıştayda İznik Gölü’nden Van Gölü’ne kadar arkadaşların yaptıkları çalışmaları göreceğiz.” diyerek açış konuşmasını gerçekleştirmek üzere ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a sözü bıraktı. Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “topraklarımızı, sularımızı anlama çabasında olmalıyız. Bu bakımdan toplantıyı düzenleyen Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal hoca başta olmak üzere, değerli katılımcılara, toplantıya teşrif eden TÜBA Başkanı’na Türkiye’nin bu son noktasında karanlığa karşı ışık tutmak için geldiklerinden dolayı teşekkür etti.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise gerçekleştirdiği konuşmasında birçok devlet yöneticisinin Ankara’dan dışarısını bilmediğini, İstanbul’dan Anadolu’da olup bitenden haberdar olmayan aydınların olduğunu söyleyerek böyle verimli bir toplantının Ardahan’dan yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA’nın çalışmaları ve bilim insanlarına verdiği destekler konusunda da katılımcılara bilgilendirmede bulundu. Konuşmaların ardından ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından TÜBA başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’a teşekkür belgesi takdim edildi.

Açış konuşmalarının tamamlanmasının ardından çalıştay davetli sunumları ile devam etti. Çalıştayın ilk sunumu Bulgaristan Tabiat Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Mariana Filipova-Marinova tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Marinova, Filipova-Marinova M., Pavlov, D., Coolen, M., Giosan, L. First high-resolution marinopalynological stratigraphy of Late Quaternary sediments from the central part of the Bulgarian Black Sea area: “Comparison with Bulgarian Black Sea coastal lakes” isimli sunumunda Bulgaristan’ın Karadeniz alanının orta kesiminde geç kuvaterner çökelleri ile Bulgar Karadeniz kıyı gölleri hakkında bilgiler verdi. Çalıştayın bir diğer sunumu İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Namık Çağatay tarafından yapıldı. Prof. Dr. Çağatay ‘Göl Çökellerinde İklim Kayıtlarının Okunması: Anadolu Göllerinden Örnekler’ isimli sunumu ile Anadolu’daki göllerin hangi dönemlerde nasıl oluştuğu konusunda sunumunu gerçekleştirdi. 

Çalıştay bilimsel oturumlar ve Çıldır Gölü, Aktaş Gölü, Tortum Gölü ve Şelalesi ile Narman peribacalarında yapılacak olan saha çalışmaları ile devam edecek.