Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

28 HAZİRAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ALTAYLAR’I ARAŞTIRAN 50 SEÇKİN BİLİM 

İNSANI ARÜ’DE BULUŞTU

PIAC’ta Altaylar ve Avrasya’ya ilişkin halen sürmekte olan araştırmalar ve ileriye yönelik projeler ele alınmaktadır. Bu yıla kadar ABD, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İngiltere, Macaristan, İsrail, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Kore, Moğolistan, Hollanda, Norveç, Çin, Polonya, Romanya, Rusya, Slovakya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelerde düzenlenen PIAC’ın 59. konferansı Ardahan Üniversitesi(ARÜ) ve Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin işbirliği ile Ardahan Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiriyor. 

ARÜ Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda ki PIAC Kafkasya oturumu KÜNİB Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz başkanlığında başladı. Panelde ilk konuşmacı Türk Dil Kurumu eski başkanlarından Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, 1969 yılında Ardahan’ın Damal, Hanak, Posof bölgelerinde gezerek metinler topladığını ifade etti. 8 yıl önce ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın kendisini Ardahan’a çağırdığını belirtti. Prof. Dr. Ercilasun bu program için tekrar Rektör Prof. Dr. Korkmaz’ın yeniden kendisini çağırarak gelişmeleri yerinde görmesini istediğini ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ARÜ kütüphanesine kendisinin hazırladığı Divanü Lügati’t Türk’ün en son çevirisini hediye etti. Prof. Dr. Ercilasun, Kafkaslar’ da ve Sibirya’da Türkoloji araştırmaları ile Türkoloji yansımaları konusu hakkında ki çalışmalarından katılımcılara bahsetti. Elazığ Üniversitesi Öğretim Üyeleri’nden Prof. Dr. Ahmet Turan, Türkoloji üzerine değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Turan, son zamanlarda Türkoloji çalışmalarında akademik camia içerisinde bir yavaşlamanın olduğunu vurguladığı konuşmasında sözcüklerin kökleri, dizilimi gibi konularda dikkat edilmesi gereken hususların altını çizdi. Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darkhan Kydyrali, Türkoloji üzerine çalışmalar ve değerlendirmelerde bulundu. Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Kydyrali, Türkoloji üzerine çalışmalar yapan ve dünya üzerinde bu çalışmalara destek vermiş, verecek ve desteklerini sürdüren herkese şükranlarını iletti. Ayrıca Prof. Dr. Darkhan Kydyrali Uluslararası Türk Akademisi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Öğleden önce gerçekleştirilen il oturumda Kafkasya ve Rusya dışında kalan Türk topluluklarının durumu ve kültürel bağları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fikret Türkmen, cumhuriyetin kurulduğu günden itibaren yapılan Türk kültürüne ait çalışmaları katılımcılar ile paylaştı. Yakın zamanda oluşturulan fikir birliği ile Türk destanları nasıl araştırılmalı konusunda ortak alınan karaların neler olduğunu konuşmasında belirtti. KÜNİB Eş Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli,  Kars, Ardahan ve Rusya coğrafyalarının Türkoloji üzerinde ki etkileri konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Prof. Dr. İsa Habibbeyli, coğrafyanın toplumları etkilediğini, çalışmalar yaparken coğrafi şartlarında dikkate alınarak Türk toplumlarının yaşantılarını o şekilde değerlendirmek gerektiğini belirtti. Panelin son konuşmacısı ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Kemal Abdulla’nın vekili olarak PIAC’a katılan Elçin İbrahimov Sovetskaya Türkolojisi konusunda bilgi verdi. Hazırlanan çalışmaya sadece Azerbaycan içinden değil Türkiye’den ve diğer Türk devlerinden destek veren Türkologlarında bulunduğunu ve Türk dünyası açısından büyük bir öneme sahip bir çalışma olduğunu ifade etti.

PIAC’ın birinci gün öğleden sonra ARÜ Yenisey Konukevi Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen ve başkanlığını PIAC Genel Sekreteri Prof. Dr. Barbara Kellner-Heinkele yaptığı yuvarlak masa oturumunda Altay dilleri, kültürü ve Altaylar üzerine çalışmalar gerçekleştiren akademisyenler çalışmaları hakkında çeşitli bilgiler verdiler. İlk gün oturumlarının ardından PIAC’a katılan bilim insanları Ardahan Kalesi ve tarihi Kongre Merkezi’ni gezdiler. Akademisyenlere Ardahan İl Kültür Müdürü Efsal Alantar rehberlik ederek gezilen tarihi mekânlar hakkında bilgi verdi. Günün sonunda ise KÜNİB Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından PIAC için Ardahan’a gelen bilim insanlarına ve gazetecilere iftar yemeği verildi.