16 ARALIK 2016

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLER KİTABI YAYIMLANDI

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB)’in Harvard Üniversitesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ile birlikte 13-16 Ekim 2016 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlediği I. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı bildirileri; dünyanın en ünlü yayınevlerinden olan BRİLL tarafından kitaba dönüştürüldü.

Teknoloji geliştikçe çekinik dil ve kültürler yok olma tehlikesi ile yüz yüze kalıyorlar. Dilbilimcilerin söylediklerine göre; 100 yıl sonra, şu an dünyada konuşulan 7500 civarındaki dil, şive ve lehçeden % 80’i kaybolma tehlikesiyle yüz yüze... Tehlike altındaki bazı dilleri -birçok sebepten dolayı yaşatmak mümkün olmasa da; büyük bir insanlık mirası olan bu dilleri bütün söz servetleriyle birlikte derlemek, incelemek ve insanlığın hafızasına kaydetmek en temel insani görevlerimizden biridir. Özellikle üniversitelerin bu konuda özel farkındalık çalışmaları yapmaları ve bir an önce tüm dünyada bu tehlikeye karşı önlem almaları gerekmektedir. Güney Amerika, Güney Afrika, Hindistan, Orta Doğu, Sibirya ve Kafkasya; dünyada “tehlike altındaki dillerin en yoğun bulunduğu kırmızı çizgide yer alan bölgeler” olarak bilinmektedir. Türkiye’nin kırmızı çizgideki hinterlandın büyük bir kısmıyla doğrudan ve dolaylı bağlantıları bulunmaktadır. Editörlüğünü Ardahan Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan’ın üstlendiği kitabın büyük bir tükeniş endişesini çizgilerle anlatan kapak resmini, namı diğer Garipkafkaslı, Doç. Dr. Ahmet Ali Aslan çizdi. BRİLL, 1683 yılından bu yana süregelen yayın politikası dışına çıkarak kendi grafikerleri dışında bir ressamın özgün çizimine basmış olduğu bir kitabın kapağında yer verdi. Kitapta; bölgemizde bulunan tehlike altındaki diller üzerine yapılmış ve dünyanın dört bir yanından gelen tanınmış bilim insanlarının yazmış olduğu 20 önemli araştırma yer alıyor.