Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

20 ARALIK 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

2 KULAK 1 YÜZ SÖYLEŞİSİNE BÜYÜK İLGİ

Ardahan Üniversitesi(ARÜ) Sağlık Kültür Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi ve İnsani Bilimler Edebiyat Fakültesi (İBEF) Dekanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen "2 Kulak 1 Yüz" isimli söyleşide işitme engellilerin toplumsal hayatta ki iletişim sorunları anlatıldı.

İBEF Nazım Hikmet Konferans Salonu’nda ki söyleşiye ARÜ Sağlık Kültür Daire Başkanı Havva Vanlı ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programda ilk olarak kürsüye çıkan Sağlık Kültür Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi’nde görevli Psikolog Delal Gamze Altun, sosyal anksiyete nedir? Yapılan araştırmalarda üniversitelerde sosyal anksiyetenin(kaygı) görülme sıklığı hangi aralıklarla görüldüğü hakkında bilgi verdi. Psikolog Gamze Altun, "Sosyal anksiyetenin her yaştan ve her gruptan bireyde görülebilmektedir. Özellikle işitemeyen bireylerde görülme sıklığının daha fazla olduğu bilinmektedir. İşitme engelli bireylerde sosyal anksiyetenin önüne geçebilmek için erken yaşlarda önlem alınması ve sağlıklı iletişim için aynı iletişim yöntemlerini kullanmamız gerekmektedir."dedi. 

Söyleşinin bir diğer konuşmacısı Çeviri Bilim Bölümü akademisyenlerinden Arş. Gör. Muharrem Yeni ise, işaretlerin dile gelmesi, ellerin konuşmayı öğrenmesi ve gözlerin kulaklardan daha keskin işitebilmesi konularından katılımcılara çeşitli bilgiler sundu. Arş. Gör. Muharrem Yeni,"İki Kulak Bir Yüz söyleşisi farklı bir dil kullanan duyamayan bireylerin, duyan toplumun kendini merkeze alan dünya inşasında yaşadığı kaygıları olabilmektedir. İşitme engellilerin toplumun günlük hayatında yaşadığı iletişim sorunları, duyan toplumun onlara karşı tutumları ve kaygı dolu bir hayat ile baş başa kalışlarında toplum olarak üzerimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Hayatın her noktasında, özellikle resmi kurumlarda ve görsel medya-yazılı basın gibi erişimi modern dünyada elzem olan pek çok bilgi ve eğlence kaynağında İşaret dili tercümanının- tercümesinin ya olmaması ya da yetersiz oluşunun "İşitme engelli" bireyin kendisiyle ailesini psikolojik açıdan etkileri oldukça fazladır" diyerek yapılması gereken çalışmalar hakkında önerilerde bulundu. 

Programın sonunda Sağlık Kültür Daire Başkanı Havva Vanlı tarafından Arş. Gör. Muharrem Yeni’ye katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.