BİLİMSELLİK
Bilgi, kendisine değer veren ve sahip olan insanları ve toplumları, diğer insan ve toplumlardan üstün kılan yüce bir değerdir. Bu nedenle Ardahan Üniversitesi var olan bilgiye ulaşmayı, bilgiyi anlamayı, yorumlamayı ve yeniden üretmeyi kendisine bir görev sayar. Bu süreçteki her türlü kısıtlama ve engelin karşısında duracaktır. Bilginin üretilmesi ve paylaşılması için gerekli akademik ve ekonomik ortamı kurmayı amaç edinmiştir. Böyle bir ortamın varlığını tüm akademisyenleri, çalışanları ve öğrencileri ile oluşturabileceği gerçekliğini kabul etmektedir.

TOPLUMSALLIK
ARÜ akademik ve idari personeliyle, öğrencisiyle yakın ve uzak çevresiyle sürekli etkileşim içindedir. Ardahan Üniversitesi bölgemiz ve ülkemizin yanı sıra; insanlığımızın sorunlarına da çözümler arayacak bilim insanları yetiştirmeyi amaç edinmiştir. ARÜ, bölgesi için bir umut olurken; ülkesi ve uluslararası toplumun sorunlarına ışık tutan akademik gökkuşağının bir rengi olmayı hedef edinmiştir.

NİTELİKLİ BİREYLER YETİŞTİRME
Öğrencilerimizin geleceğin dünyasını biçimlendirecek nitelikte bir eğitim almaları ana hedeflerimiz arasındadır. Zira nitelikli insan gücü ülkemizin ve insanlığın en değerli servetidir. Dolayısıyla üniversitemiz öğrencilerinin bilimsel referansları temel düstur edinen; araştırmayı, yaratıcılığı, girişimciliği, ahlaki ve insani değerlere saygıyı, hoşgörülülüğü, farklılıklara saygıyı öğrenme ve kendini geliştirme alışkanlığı gelişmiş, çağdaş ve demokrat bireyler yetiştirmeyi hedeflemiştir.

EĞİTİMDE SÜREKLİLİK
Üniversitemizin tüm akademik ve idari kadrosu, öğrencisi ve mezunları toplumun tüm kesmini eğitime katılıma özendirerek; eğitimin devamlılığı için gerekli ortamın sağlanmasını amaç edinir.

DİSİPLİNLERARASI ETKİLEŞİM
ARÜ, öğretim elemanlarının ve çalışma alanlarının birbiriyle bağımsız alanlar olmalarını engellemek, birimler arasındaki etkileşimi arttırmak amacıyla enstitüler, araştırma ve uygulama merkezleri kurarak bu hedefin gerçekleşmesini sağlar.

ÖĞRENCİYE DESTEK
ARÜ maddi olanaksızlıklar dolayısıyla eğitim hayatına devam edemeyecek düzeydeki öğrencilerine destekte bulunarak toplumun nitelikli bireyleri olmaları için eğitim hayatlarına devam edebilmelerini sağlayıcı fırsatlar sunar. Ayrıca bütün öğrencilerin rahat bir biçimde eğitim hayatlarını devam ettirebilmeleri için maddi ve manevi her türlü desteği sağlar.