14 Kasım 2017
Gürcistan Kutaisi Devlet Müzesi Sergi Açılışına Yoğun İlgi
Gürcistan Kutaisi Devlet Müzesi, Gürcistan ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılı kutlamaları kapsamında envanterinde bulunan Ortaçağ dönemi el yazması Kur’an-ı Kerim ve Osmanlıca el yazması eserleri Üniversitemiz Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu fuaye alanında dün sergiledi. Sergi açılışına: Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Nikatsadze, Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Gürcistan Trabzon Başkonsolos Yardımcısı Giorgi Kushitashvili, Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Serginin açış kurdelesinin kesilmesinin ardından Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Nikatsadze, son Gürcü Kralı II. Solomon’un Trabzon ve civarındaki faaliyetlerini konu edinen bir sunum gerçekleştirdi. Nikatsadze’nin sunumunun ardından kürsüye çıkan Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Osmanlı Devleti’nin tarihinde emperyalist bir tarihe sahip olmadığını vurgulayarak işgal ve fetih kavramlarının birbirinden ayrılması gereken önemli kavramlar olduğunu belirterek şöyle devam etti: ‘‘Eğer bir ülke başka bir ülkeyi işgal etmişse mutlaka bunun sonucunda işgal edilen ülkenin dili değişmiştir. Dini değişmiştir. Irkı değişmiştir. Ve bu olaylar genellikle zorla yapılır. Fakat; bir ülke başka bir ülkeyi fetih etmişse, fetih edilen ülkenin dili değişmez. Demografisi değişmez. Bunun en güzel örneğini bugün Gürcü misafirlerimizle görüyoruz. Kendileri Gürcüce konuşuyorlar ve kendilerini burada çok rahat bir şekilde ifade edebiliyorlar. Eğer; ortada bir işgal olsaydı bugün böyle bir tabloyu görmemizin imkanı olmayacaktı.’’ Şeklinde konuştu. Türkiye Gürcistan arasındaki ilişkilerinin genelde olumlu ve iyi komşuluk ilişkilerinin yaşandığı bir çerçevede ilerlediğini belirten Rektör Biber, Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı Devleti bâkiyesi, genç bir cumhuriyet olarak komşularıyla ilişkilerini geliştiren ve ufka bakan bir vizyonda olması gerektiğini ve ülkemizin bu vizyon ve misyonu devam ettirme azminde ve gayretinde olduğunu kaydetti.
Konuşmasına devam eden Rektörümüz ‘‘Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer ülkeler ve komşularla olan ilişkilerini anlayan, anlamaya çalışan komşu bir üniversite olarak özellikle Gürcistan’la, Gürcistan üniversiteleriyle bilimsel iş birliği ve anlaşmaları gerçekleştirmek, ortak projeler üretmek ve öğrenci değişimleri gerçekleştirerek ilişkilerimizi güçlendirmenin azmi ve gayreti içindeyiz. Bu anlamda bugün gerçekleştirilen tarihi serginin açılışı da ilişkilerin güçlendirilmesi açısından güzel bir örnek.’’ Şeklinde konuştu. Doğudaki bilimsel ilişkilerin Batıdaki ilişkilerimize nazaran biraz daha zayıf olduğuna dikkat çeken Rektör Biber, öğrencilerimizin Rusça, Gürcüce öğrenmelerinin gerekliliğini vurgulayarak yüksek lisans ve doktora eğitimlerini: Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan gibi ülkelerde tamamlayan öğrencilerimizin bilimsel anlamda yakınlaşma ve işbirliğini arttırılmasına katkı sağlayarak birbirimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak birer köprü olacaklarını belirterek konuşmasını sonlandırdı. Programın sonlanmasının ardından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.