Üniversitemizde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Cihazı Eğitimi Düzenlendi
31 ARALIK 2018
SERKA Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) Teknik Destek ve Eğitimi (proje no: TRA2/18/TD/0099) başlıklı proje kapsamında Üniversitemiz Merkez Araştırma Laboratuvarı bünyesinde bulunan yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) cihazının kullanımı hakkında teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Eğitime, akademik personel ile öğrenciler katıldı. İki gün süren eğitimde, firma yetkilisi Ali Osanmaz, tarafından cihazın temel özellikleri anlatıldı. Uygulamalı eğitim bölümünde, baldaki şeker oranına ve kalite analizine ağırlık verildi. Ali Osanmaz, HPLC cihazının, gıda ürünlerinin kalitesini ölçmede ve gıda ürünlerinde “alfatoksin” olarak bilinen, zehirli ve kanserojen maddelerin analizinde kullanıldığını belirtti. Gıda, çevre, kozmetik, eczacılık ve tarım bilimlerinde yaygın olarak kullanılan HPLC cihazının, aynı zamanda toksinler ve organik asitlerin analizinde kullanıldığı bilgisi verildi. Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, eğitimin düzenlediği laboratuarı ziyaret ederek, cihaz hakkında bilgi aldı. Rektörümüz, HPLC cihazı ile birlikte bal üreticilerimizin, ürettiği ürünlerin, Kalite Kontrollerini diğer şehirlere gitmeksizin, Üniversitemiz Merkez Laboratuarı’nda yapabileceklerini dile getirerek, bu hizmetin Türkiye’de coğrafi işaret patentini alan ilk bal olan, Ardahan balının, ulusal ve ulusal arası piyasada satılması noktasında çok önemli olduğunu belirtti.