III. Uluslararası İlişkiler Sempozyumu Yerli ve Yabancı Duayen Akademisyenlerin Katılımıyla Başladı
22 KASIM 2023
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “III. Uluslararası İlişkiler Sempozyumu” 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası mottosuyla bugün başladı. Yerli ve yabancı birçok duayen akademisyenin katıldığı sempozyum Âşık Kültür Merkezinde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Programın açılış törenine; Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Karabulut, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, basın mensupları, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı. Programın açış konuşması sempozyum düzenleme kurulu başkanı Dr. Öğr. Üyesi Niyazi İpek tarafından gerçekleştirildi. İpek, “İlkini 2018 yılında düzenlediğimiz Uluslararası İlişkiler Sempozyumunun bugün üçüncüsünü düzenlemenin gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Buna ortak oldunuz, Uluslararası İlişkiler Sempozyumuna teveccüh gösterdiniz, içtenlikle teşekkür ederim. III. Uluslararası İlişkiler Sempozyumunun teması, 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası olarak belirlenmiştir. Türk dış politikasını odağa almak ve onu her yönüyle tartışmayı amaçlamak, elbette bir tesadüfün sonucu değildir. Zira Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci yüzyılını tamamlaması, dış politikasının dününü, bugününü ve yarınını değerlendirmek ve tartışmak için hem bir fırsat sunmakta hem de bir görev yüklemektedir. Sempozyum, bu görevin ifasıdır” şeklinde konuşarak sempozyumun düzenlenme amacını açıkladı.
İpek’in ardından konuşan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekteri Fuat Uçar Ahıska Türklerinin sürgününden söz etti. Fuat Uçar, 1944 yılında Ahıska Türklerinin vatanlarından koparıldığını ve bunun bir soykırıma dönüştüğünü söyledi. Göç esnasında 20 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini belirten Uçar, göçe zorlanan Ahıska Türklerinin Dünya üzerinde 9 ülkeye dağıldığını ifade etti. Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin kuruluşundan bahseden Uçar, 2010 yılında kurulan birliğin ve dünyadaki Ahıska Türklerini bir araya getirmeyi amaç edindiğini dile getirdi. TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile yürütülen çalışmalardan bahseden Uçar, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleştirilen Ahıska Türklerinin Türk vatandaşlığına alınması ve kalıcı konutların sağlanması konularına değindi.
Rektörümüz: “Dünya 5’ten büyüktür mottosu BM’nin modernize edilmesinde Türkiye’nin kararlığını göstermektedir”
Sempozyum açılış töreninde konuşan Rektörümüz şunları kaydetti: Ardahan Üniversitesi olarak gerçekleştirdiğimiz uluslararası etkinliklere bugün yeni birini eklemenin gururu içerisindeyiz. Yurtiçi ve yurtdışından duayen isimlerin katılım sağladığı bu programın Türk Dış Politikasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. 21. yüzyılda Türk dış politikasını konuşmak Türkiye’nin geldiği noktayı göstermek bakımından önemlidir. Programın düzenlenmesinde katkı sunan DATÜB’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ahıska Türklerini mücadelesi Türkiye’nin mücadelesidir. Göreve geldiğimiz tarihten itibaren her yıl Ahıska Sürgünü ile ilgili programlar düzenlemekteyiz.
Cumhuriyetimizin 100. yılı, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı’nın da başlangıcı, Türkiye’nin dünyaya damgasını vuracağı başlangıç yılı olacaktır. Osmanlı Devleti’nin kaybettiği irtifayı yeniden kazanarak küresel aktör olarak dünya çapında her alanda damgasını vuracaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası arena da koyduğu bir motto var; dünya 5’ten büyüktür mottosu. Dünya 5’ten büyüktür mottosu BM’nin modernize edilmesinde Türkiye’nin kararlığını göstermektedir. Türkiye stratejik bir konuma sahip olduğu için adeta bir ateş çemberi içerisinde. Rusya-Ukrayna savaşı, Irak ve Suriye’deki gelişmeler, Filistin soykırımı, Afganistan’dan Kırıma kadar olan olayları ülkemiz yakından takip etmektedir. Özellikle son 200 yılda İslam dünyasının zayıflaması ile batılılar tarafından batı orijinli kavramlar ortaya çıkarıldı. Buna örnek olarak; Filistin sorunu, Hasta Osmanlı kavramını gösterebiliriz. Filistin sorunu uydurma bir sorundur, bunu İsrail uydurmaktadır. Anti semitizm kavramı var ama İslam karşıtlığı kavramı yoktur. İslamafobi diye bir kavram ürettiler ancak bu kavram hiçbir şekilde İslam karşıtlığını yansıtmıyor. Kudüs 3 semavi din için kutsaldır deniyor ancak tek bir semavi din vardır o da İslam dinidir. Yahudi sorunu turnusole dönüşmüş durumdadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Filistin soykırımına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Törende son olarak konuşan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, III. Uluslararası İlişkiler Sempozyumunun sınır şehrimiz Ardahan’da gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ahıska Türkleri için ATSO ve Ardahan Belediyesi olarak yakın zamanda Ahıska’ya ziyaret gerçekleştirilecekleri bilgisini veren Başkan Demir, sempozyum düzenleme kuruluna teşekkürlerini iletti.
Konuşmaların ardından açılış oturumuna geçildi. Başkanlığını Prof. Dr. Hasan Ünal’ın üstlendiği oturumda; Prof. Dr. William Hale, “Türk Dış Politikasının Birinci Yüzyılı ve İkinci Yüzyıla İzdüşümler”, Prof. Dr. Yücel Acer, “Güncel Sorunlar ve Türkiye’nin Uluslararası Hukuk Yaklaşımı”, Prof. Dr. Tayyar Arı, “Türkiye’nin Batıyla İlişkilerinin Sınırlılıkları: ABD, Ortadoğu ve Kafkaslar”, Mustafa Başkara, “Deniz Hukuku Perspektifinden Mavi Vatan Doktrini” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Öğleden sonra gerçekleştirilen özel oturumun ardından konuklar için gala yemeği düzenlendi. Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’in de katıldığı gala yemeğinde Ardahanlı aşıklar yöresel türküleri seslendirdi. III. Uluslararası İlişkiler Sempozyumu yarın düzenlenecek olan oturumlarla gün boyu devam edecek.