Üniversitemiz Şehrimizin Temel Geçim Kaynaklarından Olan Arıcılık Üzerine Geniş Kapsamlı Bir Çalıştaya İmza Attı
02 MAYIS 2024
Ardahan ilimizin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan ve coğrafi işaret patentli Ardahan Çiçek Balı üreticilerinin katılım sağladığı Arıcılık Çalıştayı bugün başladı. Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının katkılarıyla Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan Belediye Başkan Yardımcı Murat Kayhan Zorba, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Cineviz, İŞKUR Müdürü Ahmet Sonkaya, İl Kültür Müdürü Uğur Dede, Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın, konuk bilim insanları, bal üreticileri, akademik ve idari personel katıldı. Çalıştayın selamlama konuşmasını gerçekleştiren Arıcılık Programı Öğr. Görevlisi ve Kafkas Arı ve Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kemal Yazıcı şu bilgileri verdi: “Şehrimizde 762 arıcımıza ait 39 bin arı kovanıyla arıcılık yapılmaktadır. Ayrıca yaz aylarında her yıl Artvin’den gelen yaklaşık 20 bin kovanına da mezralarımız hizmet etmektedir. Bal üretimimiz yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte olumsuz hava koşullarından dolayı geçen yılki üretim 144 ton civarındadır. Oğul arı ve ana arı üretimi de arıcılarımız için önemli gelir kaynakları arasındadır. Kafkas arısı dünyada ekonomik değeri olan dört önemli arı ırkından biridir. En uzun dile (7.2mm) sahip arı ırkıdır. Bal verimi yüksektir. Kışa ve olumsuz doğa şartlarına karşı çok dayanaklıdır. Ardahan’ımızdaki arıcılığın sorunlarını; küresel iklim değişiklikleri, arı hastalıkları, arı meralarının dengeli kullanılmaması, yaşlı işçi arılarla kışa girilmesi, nektar sezonunun kısa olması, rutubet, genetik gerileme, erken hasat, gençlerin arıcılığa yeterli ilgi göstermemesi ve maliyetlerin yüksek olması şeklinde sıralamak mümkündür.” Kemal Yazıcının ardından konuşan ATSO Başkanı Çetin Demirci ise şunları söyledi: “Ardahan için arıcılık faaliyeti çok önemlidir. İnsanoğlu yaklaşık 7 bin yıldır bal tüketmektedir. Ardahan dünyadaki 4 arı ırkından birisi olan Kafkas Arı Irkına ev sahipliği yapmaktadır. Şehrimiz şimdiki koloni sayısının en az dört katı kadar yani 100 bin ile 150 bin koloniye ulaşacak kapasiteye sahiptir. Geniş mera ve çayırlarımız yaklaşık 600 ballı bitkiye sahiptir. Ardahan Çiçek Balını özel kılan en önemli özelliklerden birisi de kimyasal ilaç ve gübreyi maruz kalmamasıdır. Arıcılıktan elde edilen alternatif ürünlerin katma değeri de hızla artmaktadır. Üreticilerin arıcılık faaliyetleri konusunda tecrübelerine yer verilmesi, sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin sunulmasına yönelik olarak hazırlanan Arıcılık Çalıştayı’nın arıcılık faaliyetinin gelişmesine projeksiyon tutması bakımından büyük öneme sahiptir.” Arıcılık Çalıştayı’nın açış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, şunları kaydetti: “Bugün hem Üniversitemizin hem Ardahan’ımızın hem de Türkiye’miz için önemli bir konuyu konusunda uzman bilim insanlarıyla tartışıyoruz. Arıcılığın sorunlarını ele alıyoruz. Ankara’dan, Muğla’dan, Erzurum ve Artvin’den gelen akademisyenlerle arıcılığın sorunlarını tespit edeceğiz. Kıymetli bal üreticilerimiz lütfen bu çalıştayı iyi değerlendirin.
“Ardahan Üniversitesi Ardahan’ın büyümesi ve kalkınması için büyük küçük demeden her projenin yürütücüsü ve paydaşı olmaktan gurur duyuyor”
Ardahan Üniversitesi bölgenin kalkınması için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Akademik alandaki bilgi birikimimizi, imkanlarımızı, tarım, hayvancılık ve arıcılıkla uğraşan üreticilerimizin hizmetine sunuyoruz, tüccarlarımızla sürekli diyalog halinde olup ortak faaliyetler yürütmeye çalışıyoruz. Başta Valiliğimiz olmak üzere; valiliğimize bağlı il müdürlüklerimizle birçok projeler ve ortaklıklar yürüterek Kamu-Üniversite iş birliğinin Ardahan ölçeğinde verimli ve nitelikli bir örneğini sergilemeye çalışıyoruz. 2008 yılına kadar Ardahan’da bir üniversite olur mu diye hayal olarak bakılan günlerden bugünlere geldik. Bölgede çok önemli bir akademik birikimimiz ve geniş çaplı imkânlarımız var. 400’ün üzerinde akademisyen ve 7 bine yakın öğrencimizle bu bölgenin kalkınması için var gücümüzle çalışmaya ve bildiklerimizi sahaya aktarmaya çalışıyoruz. ATSO’ya programın gerçekleştirilmesine katkı sağladığı için teşekkür ediyorum. Ardahan Üniversitesi olarak Ardahan’ın büyümesi ve kalkınması için büyük küçük demeden her projenin yürütücüsü ve paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Kamu-Üniversite iş birliğini paydaşlarımızla birlikte azami düzeyde yürütmeye çalışan bir üniversiteyiz.” Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ahmet Güler “Arı Yetiştiriciliği ve Islahı”, Prof. Dr. Aslı Özkırım “Arı Hastalıkları”, Prof. Dr. Fevzi Özgökçe "Ardahan’ın Ballı Bitkileri”, Prof. Dr. Aslı Özkırım/Mustafa Erteki “Apiturizm ve Türkiye’de Bir İlk: Apiturroute Projesi”, Prof. Dr. Tayfun Çukur “Apiturizm Uygulamalarına Genel Bir Bakış”, Doç. Dr. M. Murat Cengiz “Ana Arılarda Kalite Kriterleri ve Ana Arı Yetiştirme Yöntemleri”, Doç. Dr. Figen Çukur “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Arıcılık Sektörü Üzerine Etkileri”, Doç. Dr. Kadir Önk “Teknik Arıcılığın Temel Gereksinimleri”, Dr. Öğr, Üyesi Tuğba Nigar Bozkuş “Arı Ürünleri” ve son olarak Öğr. Gör. Burak Kızıltepe/Öğr. Gör. Filiz Gülbin Gökdemir “Arıcılıkta Doğru Bilinen Geçekler” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın yarınki bölümünde ise Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Merkezi Müdürlüğü ile Ardahan Çataldere Köyü Bilgin Arıcılığa teknik gezi gerçekleştirilecek.