Kuruluşunun 106. Yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Başlıklı Konferans Düzenlendi

30 MAYIS 2024

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Tarih Topluluğu tarafından Kuruluşunun 106. Yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti konulu bir program düzenlendi. Programa; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Erhan Hoşafcı, İl Kadastro Müdürü Mustafa Çelik, öğretim elemanları, konuklar ve öğrencilerin katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, panel ile devam etti. Etkinlikte konuşan Rektörümüz şunları söyledi: “Kıymetli hocalarımızın değerli sunumları ile kuruluşunun 106. yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin tarihine dair kısa bir kesit dinlemiş olduk. Gençler tarafından tarihimizin bilinmesi çok önemlidir. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Yakın Tarihi, Osmanlı Tarihi, Selçuklu Tarihi ve diğer şanlı Türk Devletlerinin çağlar boyunca dünya üzerinde nasıl bir etki bıraktığını bilmeleri ve bu bilinçle hareket etmeleri geleceğimiz için son derece önemlidir. Sevgili gençler Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Kuruluşunun 106. yıl dönümünde, aynı zamanda İstanbul’un fethinin 571. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu coşku dolu kutlu günde, bizleri yaralayan, yakın coğrafyamızda emperyalist ülkelerin birer aparatı olan devletler tarafından masum halkların, kadınların, yaşlıların, çocukların yakılıp yıkıldığı, her gün yeni bir vahşetin maalesef dünya tarafından sessizce izlendiğini gördüğümüz zulümlerin ve soykırımların yaşanmasıdır. Bu zulmün bir an önce son bulması dileklerimle hepinize tekrar geldiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.” Etkinlikte;  Ardahan Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Suat Vural’ın yönettiği ve “Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin Kuruluşu” konulu bir bildiri sunduğu panelde, Prof. Dr. Şureddin Memmedli, “Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nde Dil ve Edebiyat”, Dr. Öğr. Üyesi Han Hacısoy, “Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nde Bilim ve Eğitim”, Dr. Öğr. Üyesi Reşat Ahmet Ağaoğlu “Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nde Din” ve Prof. Dr. Kemal İbrahimzade “Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nde Sanat” konulu bildirilerini sundu. Program, Doç. Dr. Rövşen Guliyev’in “Uzanmasın Dil Artık” başlıklı şiirini okumasının ardından katılımcılara belge takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.