Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümümüzden Heyecanlandıran Keşif

13 EYLÜL 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Üniversitemiz adına, Dr. Öğr. Üyesi İsaf Bozoğlu Bay’ın başkanlığında yürütülen Ardahan ili Posof İlçesi, “Orta Çağ Dönemi Arkeolojik Yüzey Araştırması” projenin 2024 yılı çalışmaları, beklenilenden çok daha olumlu ve şaşırtıcı keşiflere sahne oldu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Posof Kaymakamlığı, Posof Belediyesi, Ardahan ili AFAD ve JAK ekipleri ile Posof Jandarma Komutanlığı’nın destek sağladığı, 2024 yılı çalışmaları, Üniversitemiz Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümleri akademisyenlerinden Doç. Dr. Sami Patacı ve Dr. Öğr. Üyesi Özlem Oral ile Sanat Tarihi yüksek lisans ve lisans öğrencilerinden Muhammet Özdemir, İlknur Keleş, Edanur Alkan ve Onur Güngör’ün katılımı ile gerçekleştirildi. Üniversitemiz adına gerçekleştirilen araştırma projesi kapsamında Posof’un mağara ve kaya mezarları ilk kez kapsamlı bir şekilde belgelenmeye başlandı.

Posof’ta pek çok doğal mağara bulunmakla birlikte araştırma ekibi, insan eliyle işlenen ve çeşitli işlevlerde kullanılan mağaralar üzerine odaklanarak yeni bulgulara ulaşmayı başardı. Haç plana sahip mağaralardan birinin ibadet amaçlı kullanılmış olabileceği düşünülmektedir. Çok katlı ve birbiriyle bağlantılı farklı mekanlardan oluşan mağaralar, Orta Çağ Ardahan’ında kaya oymacılığı ve inşa kültürünün oldukça uzmanlaşmış ellerce uygulandığını göstermektedir.

Yerleşim işlevinde veya ibadet alanı olarak kullanıldığı ön görülen mağaraların yanı sıra bölge arkeolojisi adına şaşırtıcı olarak değerlendirilebilecek türden Orta Çağ kaya mezarları da 2024 yılı çalışmaları sırasında belgelendi. Posof kaya mezarları, tıpkı mağaralar gibi kaliteli bir kaya işçiliğiyle oluşturulmuş ancak daha küçük boyutlu ve erişilmesi daha zor yerlerde konumlandırılmıştır. Bu nedenle ilgili kültür varlıklarının belgelenmesinde, Posof Kaymakamlığı ile il AFAD ve JAK ekiplerinin desteği araştırmada kilit rol oynamıştır.  Yüzey araştırması başkanı İsaf Bozoğlu Bay, 14.09.2024 tarihinde TRT Erzurum Radyosu Hayatın İçinden Programına konuk olarak katılacak ve 2024 yılı çalışmaları hakkında bilgi aktaracaktır.