Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

09 OCAK 2017 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ’DE EBRU KURSU AÇILDI

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı bünyesinde, geleneksel el sanatlarının yaşatılması amacı ile ebru atölyesi açıldı. 6 Ocak 2017 tarihi Cuma günü gerçekleştirilen açılışa ARÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan, SKS Daire Başkanı Havva Vanlı, idari ve akademik personellerin yanı sıra öğrenciler katıldı. Açılan ebru atölyesinde Arş. Gör. Muharrem Yeni tarafından ebru kursları da verilmeye başlandı. 

Atölyenin ilk kursiyeri ARÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan oldu. Prof. Dr. Doğan kendi elleriyle yaptığı ebruyu tarih ve imza atarak kurumaya bıraktı. Arş. Gör. Muharrem Yeni tarafından Prof. Dr. Doğan’a bir ebru hediye edildi. 

Kurs açılışında konuşan Arş. Gör. Muharrem Yeni, "Bir "göğe bakma durağı" gibi duruyoruz ebrunun başucunda. Bulutumsu bir gök karşılıyor bizi. Gül dalı bir fırçayla bulutçuklara değiyor ellerimiz. Bir su yüzünde göğü seyrediyoruz; gök bir fırça darbesiyle içimize damlıyor. Toprak ve yağmur buluşuyor içimizde ve bir kağıt gibi suya düştüğümüzde" rüyalarımızı, gözlerimiz açık, vargücümüzle tutuyoruz"... Ebrunun insanın doğası ve varlığıyla bütünlüğü belki böyle tasvir edilebilir. Kültürümüzün geleneksel sanatlarından olan ebru insanı derinlemesine inceleyen bir medeniyetin suya ve toprağa verdiği anlamı masalsı bir hal ile açıklıyor bize. Üsküdar Özbekler Tekkesi’nde en güzel durağını bulan, muhterem Necmettin Okyay ve muhterem Mustafa Düzgünman ile nefes alan, çiçeğe bürünen ve "kadim ecdat yadigarı müzeyyen bir sanat" olarak görünen, Gülbabayla rengarenk neşvelere dalan ve Firdevs Çalkanoğlu ile nazlı çiçekler bahçesine dönüşen bu sanata Ardahan Üniversitesi’nde küçücük bir can kazandırmaya çalıştık; amatörlüğümüzle ve ebru aşkımızla. Amatör ebrularımın sergilenip satılmasıyla başlayan bu serüvenim nihayetinde en baştaki durağın silik bir gölgesi olarak hem Ardahanlı vatandaşlar için, hem üniversiteli genç arkadaşlarım için, hem de sevgili meslektaşlarım için su üzerinde ince ince adımlanan bulutumsu bir göğe kapılar açtı...” dedi.