Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

23 MAYIS 2017 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ÜNİDAP ÜNİVERSİTEMİZ BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

Ardahan Üniversitesi’nin dönem başkanlığını yürüttüğü ÜNİDAP (DAP Üniversiteler Birliği) istişare toplantısı dün Üniversitemizde gerçekleştirildi. 

Ardahan Üniversitesi Rektörlük Binası Senato Odası’nda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya: Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Yardım, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özkan Arslan, Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın,  Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adanan Demir ile ÜNİDAP yetkilileri katıldı.

ÜNİDAP’ın dönem başkanlığını yürüten Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, toplantıya katılanlara teşekkür etti. On beş bölge üniversitesinin katkılarıyla kurulan ÜNİDAP’ın, bölgenin sanayi, eğitim ve kültürü üzerine ciddi çalışmalar gerçekleştirileceğini belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Biber, ‘‘Ardahan Üniversitesi olarak bizler de Gürcistan’a iki sınır kapısı bulunan, Kafkasya’ya, Orta Asya’ya ve Uzak Doğu’ya açılan bilim kapısı olma yolunda bir vizyonu benimsedik. Ülkemizde yükseköğretimlerde gerçekleşen uygulamalardan birisi de yabancı dilde eğitimdir. Biz Ardahan Üniversitesi olarak ortak dili Rusça olan bu devasa coğrafyanın dilini eğitim dili olarak hedefimize koymak istiyoruz. Eğer bölgede ciddi bir eğitim uygulanacak ve uluslararası misyon edinilecekse, inşaat mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve turizm gibi bölümlerin Rusça okutulduğu yeni bölümlerin açılması gerekir. Açacağımız bölümlerde görev alabilecek Rusça doktora yapmış öğretim üyelerimiz mevcuttur. Ayrıca bizim üniversitemizde Gürcü Dili Bölümümüzde mevcut.” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Biber, bölge açısından önem arz eden çalışmalar hakkında da misafir rektörlerle bilgi alış verişinde bulundu.

Daha sonra söz alan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Ardahan Üniversitesi’nin dönem başkanlığını yaptığı toplantının hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, ‘‘Bu toplantılar, bölgesel kalkınma yolunda çok önemlidir. Görüşülen ve planlanan projeler ile Doğu Anadolu Bölgesi ülkemiz ve dünyada önemli işlere imza atacağını düşünüyorum’’ diyerek yapılacak toplantıların önemine vurgu yaptı.

Sonuç raporu daha sonra yayınlanacak toplantıda, ayrıca Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Danışmanı Mahmut Kibar ve Faaliyetler Koordinatörü İhsan Karataylı tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Toplantı sonucunda, proje ekibi kurulması, merkez laboratuvar oluşturulması, web sitesi kurulması, ortak doktora programlarının geliştirilmesi, proje öneri havuzu oluşturulması, gen bankası kurulması gibi birçok madde de mutabakata varıldı.

Toplantı sonrasında Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber hediye takdiminde bulundu. ÜNİDAP üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdiler.