Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

17 TEMMUZ 2017

REKTÖRÜMÜZ PROF. DR. MEHMET BİBER: ‘‘GİRMEDEN TEFRİKA BİR MİLLETE, DÜŞMAN GİREMEZ; TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER, ONU TOP SİNDİREMEZ.’’

15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü, anma programı dün Milli Egemenlik Parkı’nda düzenlenen etkinliklerle devam etti. Program, Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, il protokolü, vatandaşlar ve Üniversitemiz akademik ve idari personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Akşam saatlerinde düzenlenen konvoyun ardından, Ardahan Valiliği önünde toplanan vatandaşlar, ‘‘15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü Yürüyüşü’’ etkinliği kapsamında, 300 metrelik dev Türk bayrağı açarak Milli Egemenlik Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kuran-ı Kerim Tilaveti ve Dualarla başlayan program, sine vizyon gösterimi ve protokol konuşmalarıyla devam etti. Programda konuşan Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, FETÖ’nün yıllarca ordumuzun içine sızarak, ordumuzdan gasp ettikleri tanklarla, uçaklarla ve silahlarla milletimize saldırdıklarını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: ‘‘Birliğimizin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne saldırdılar. Cumhurbaşkanlığına saldırdılar. Ama Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde toplanan Türk milleti gibi en zor şartlarda o mücadeleyi nasıl verdiyse insanlarımız doğulusu batılısı, güneylisi kuzeylisi demeden, sağcısı solcusu demeden ellerinde sadece Türk bayrağı ve dillerinde tekbir ile meydanlara koştular. O hainlerin ordumuzdan gasp ettikleri tankları da durdurmasını bildi, uçakları da durdurmasını bildi. Bu milletin birliğini, beraberliğini hiç kimse bu zamana kadar bozamadı ve Allah’ın izni ile bundan sonra da bozamayacak. FETÖ’nün arkasında kim varsa PKK’nın arkasında da DEAŞ’ın arkasında da aynı kişiler olduğu biliyoruz. Ne PKK ne DEAŞ, ne FETÖ bu topraklarda büyüyen mikroplar değildi. 3’ü de özel laboratuvarlarda üretilmiş ve Müslümanların başına, ülkemize bela edilen mikroplar olduğunu biliyoruz. Allah’ın izni ile bu millet Kurtuluş savaşını verdiği gibi bu mikropları da ülkemizden, bölgemizden Allah’ın izni ile temizleyecektir.’’ dedi.

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinden, ‘‘Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez’’. Manzumesiyle konuşmasına başlayan Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, 15 Temmuz gününün önemine dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti: ‘‘ Bu gece, bu günler duygularımızın kabardığı, öfkemizin kabardığı, inancımızın kabardığı hamasetimizin kabardığı gecelerdir. Üniversite rektörü olarak önemli gördüğüm bazı hususları özellikle genç arkadaşlarla paylaşmak istiyorum. Kıymetli gençler, biz 15 Temmuz 2016 tarihine kadar artık Türkiye’de darbe döneminin kapandığını, artık her şeyin yoluna girdiğine inanmıştık ve hepimiz bunu söylüyorduk. Fakat; öyle anlaşılıyor ki,  biz şu anda da artık darbe dönemi bitti. Bundan sonra bu milletin birliğine bütünlüğüne kastedecek bir hareket olmaz. Diye düşünüyor ve bu işin belini kırdık diyoruz. Ancak; bir yıl önce düşündüğümüz hadiseyi tekrar yaşamamak için ,tekrar tekrar bu menfur olaylarla karşılaşmamak için,  geçmişi iyi bilmeliyiz. Fakat; geleceğe dair bir takım projeksiyonlarımızın da olması gerekmektedir. Sevgili gençler bu toplumun geleceği sizlersiniz. Bu toplumu şekillendirecek sizlersiniz. Sizin en büyük silahınız çalışkanlığınız, güvenilirliğiniz, tarihinizi, geçmişinizi ve atanızı bilmeniz olacaktır. Sevgili gençler hayatınızın öznesi olmak zorundasınız. Hayatta ki karakterinize bizzat kendiniz karar vermek zorundasınız. Eğer; sizin adınıza yaşadığınız hayata başkaları karar verirse;  bilesiniz ki siz bundan sonraki bir takım oyunların farkında olarak ya da olmayarak neferisiniz. Tekrar tekrar bu konu üzerinde durmanız gerekiyor. Hayatın öznesi olmak zorundayız. Tercihlerimizi bizzat kendimiz yapmalıyız.’’ dedi.

25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz ise yaptığı konuşmada ordu içinde çıkan hainlerden dolayı kötü olarak anılmak istemediklerini ifade ederek, 15 Temmuz gününün unutulmayacak bir gün olduğunu vurguladı. Tuğgeneral Kaymaz konuşmasını şöyle sonlandırdı: ‘‘Bu hainlerin yaptıklarından dolayı bu üniformayı giydiklerinden dolayı sizden özür diliyorum. Şunu da unutmayın, her ne kadar üniformanın içinde aslan gibi gözükseler de onlar aslan değildi. Esas aslanlar dün Çanakkale’de, şuan Şenkaya’da dağlarda Hakkari’de canını dişine takmış olarak vatanı gözünü esirgemeden koruyan biz askerleriz. Böyle anılmak istiyoruz. Böyle olmak istiyoruz.’’

Protokol konuşmalarından sonra İl Müftü Vekili Turgut Topaloğlu 15 Temmuz Şehitleri’nin aziz ruhları için dua okudu. Halk ozanlarının deyişleriyle eşlik ettiği programın ilerleyen saatlerinde, saat 00.13’de Ardahan’da ve Türkiye genelinde ki 90 bin camide salalar okundu. Vatandaşların ve il protokolünün demokrasi nöbetinin ardından program son buldu.