10 Kasım 2017

Üniversitemizde 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı Düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 79. yılı anısına Üniversitemiz Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda bugün Tarih Topluluğu tarafından bir anma programı düzenlendi. Gerçekleştirilen programa Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Üniversitemiz Genel Sekreteri Hadi Gergit, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sabah saat 09:05’de katılımcıların saygı duruşunda bulunmaları ve İstiklal Marşı’nı okumalarının ardından program Üniversitemiz tarih topluluğu akademik danışmanı Yrd. Doç. Dr. Suat Vural’ın ‘‘Atatürk’ü Doğru Anlamak’’ adlı konferansıyla başladı. Yrd. Doç. Dr. Vural, konuşmasında Atatürk’ün 20. yüzyılın en büyük lideri olduğunu vurgulayarak ülkemizde anaokulundan başlayarak üniversiteye kadar Atatürk’ün ve icraatlarının anlatılmasına rağmen Atatürk istismarının günümüzde hâlâ önlenemediğine dikkat çekti. Konuşmasına devam eden Yrd. Doç. Dr. Vural: ‘‘Atatürk bir kesimin lideri değildir. Ülkemizde yaşayan herkesin, her kesimin lideridir. Atatürk’ü belli kesimlerin veya grupların sahiplenmesi Atatürk’ün maneviyatını zayıflatmaktadır. Bu şekilde bakıldığında Atatürk’ü en çok istismar edenler sözde Atatürkçülerdir. Bunu komünist ve sosyalist istismarcılar, masonlar, sermayedarlar ve cumhuriyet öncesi azınlık ailelerinin Avrupa’da yetişmiş çocukları takip eder. Milliyetçi muhafazakârların Atatürk aleyhindeki yaklaşımları ise daha çok İngiliz’lerin başını çektiği bir toplum mühendisliğinin ürünüdür. Halbuki milli ve manevi değerleri savunan bu grupların Atatürk’ü anlamaması veya ona tavır sergilemesi kabul edilecek bir durum değildir. Nitekim Atatürk hayatı boyunca onların ideallerinin en büyük lideri olmuştur.’’ Şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından kürsüye çıkan Üniversitemiz Tarih Topluluğu Başkanı Feyza Tece Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu. Ardından program Atatürk’ün hayatını konu alan ‘‘Veda’’ adlı film gösterimiyle sonlandı.