26 Şubat 2018

Vahşet 26. Yılında Unutulmadı

Üniversitemiz Tarih Topluluğu tarafından Hocalı Katliamının 26. yıl dönümü anısına Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda bugün anma programı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen programa: Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Ardahan Belediye Başkan Vekili Uğur Dede, Üniversitemiz akademik-idari kadrosu ve öğrencilerimiz katıldı.

Programda konuşmacı olarak yer alan Üniversitemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eray Bayramol,  insanlık tarihinde kara bir leke olarak yerini alan 26 Şubat 1992 tarihinde yaşanan katliamlar hakkında bilgiler vererek şöyle devam etti. ‘‘Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin çoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulakları, burunları ve kafaları ile vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği görülmüştür. 1988 yılında silahlı çatışmaya dönüşen Dağlık Karabağ saldırısı, kısa süre sonra bölge dışına taşmış ve Ermeni birliklerinin Azerbaycan’ın içlerine kadar girmeleri sağlanmıştır. Bu saldırıların neticesinde Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisi, Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. Bu işgal sırasında 20 binden fazla Azerbaycan vatandaşı öldürülmüş, 20 binden fazlası yaralanmış, 50 bini sakat kalmış ve 5101 Azerbaycan Türkü ise kaybolmuş ya da esir edilmiştir’’ Dedi. Konuşmasına devam eden Yrd. Doç. Dr. Bayramol, Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ Bölgesi’ndeki Hocalı Köyü’nde yaşanan katliamın uluslararası camianın suç olarak kabul ettiği soykırım ve insanlığa karşı suçlar kapsamındaki tanımlamalara birebir uyduğunu vurguladı. Yine, 9 Aralık 1948 yılında kabul edilen, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’ndan örnek veren Yrd. Doç. Dr. Bayramol, konvansiyonda yer alan: “Soykırım, herhangi bir milletin ya da grubun; etnik, dini, veya ulusal kimliğinden dolayı tamamının ya da belirli bir kısmının yok edilmesini amaçlayan, belirli gruptaki insanların öldürülmesine, sağlığına zarar verilmesine, belirli bir gruba ait olan çocukların zorla başka bölgelere göç ettirilmesine, grubun tamamen yok edilmesi için gerekli olan ortamın yaratılmasına olanak sağlayan uluslararası cinayet türüdür” Maddesine işaret ederek Hocalı’da meydana gelen vahşetin Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’na göre soykırım olduğunun altını çizdi. Hocalı Katliamı’nı bir soykırım olarak tüm dünyaya kabul ettirmenin bir görev olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bayramol, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Program Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan’ın Üniversitemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eray Bayramol’a teşekkür belgesi takdim ederek hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.