Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

09 Mart 2018

Dünya Kadınlar Gününde Balıkçı Kadınlar Unutulmadı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Üniversitemiz Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle dün kutlandı. Gerçekleştirilen programa: Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez, Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber ve eşi Selma Biber, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve eşi Cevriye Köksoy, Ardahan İl Özel İdare Genel Sekreteri Anıl Aksel ve çok sayıda protokol üyesi katıldı. Konuklar, açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Öztürk’ün  ‘‘Küllerden Toprağa’’ adlı seramik sergisini gezdi.

Seramik sergisinin gezilmesinin ardından konferans salonuna geçen konuklar, günün anlam ve önemi hakkında konuşma gerçekleştiren Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez ‘in eşi Meral Bilmez Hanımefendinin konuşmasını dinlediler. Bilmez konuşmasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine değinerek, ‘‘Tüm dünyada tartışılan kadın kimliği, ülkemizde: Kültürel, etnik, dini ve benzeri farklılıkları içerisinde barındıran bir ahenge sahiptir. İşte bu ahenk gerek sosyal açıdan; gerek kültürel açıdan sahip olduğumuz büyük bir zenginliktir.’’ Şeklinde konuştu. Sahip olduğumuz zenginlikle kadın ve erkeğin bir bütünün iki eşit yarısı olduğuna inanan bir gelenekten geldiğimizi vurgulayan Bilmez, konuşmasını tamamlayarak katılımcılara teşekkürlerini iletti.

 Bilmez’in konuşmasını sonlandırmasının ardından kürsüyü devralan Üniversitemiz akademisyenlerinden Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Chinara Sayskulova, ve Yrd. Doç. Dr. Nina Petrovıcı, ‘‘Türk Dünyasında Kadın’’ adlı sunum gerçekleştirdiler. Konuşmaların ardından Üniversitemiz akademisyeni Öğr. Gör. Turgay Kural’ın Ardahan Akçakale Köyü’nde çekimlerini gerçekleştirdiği buz balıkçılığıyla geçimlerini sağlayan kadın balıkçıları konu edindiği ‘‘Bulak’’ adlı belgesel filmin gösterimi gerçekleştirildi. Belgesel film gösteriminin ardından Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenlerinden Yrd. Doc. Dr. Sedat Tamay’ın Genel Sanat Yönetmenliğini gerçekleştirdiği ve Okutman Rahşan Tamay’ın hazırladığı Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri tarafından seslendirilerek icra edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel konser düzenlendi. Konserin sona ermesinin ardından programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve Bulak belgeselinde yer alan balıkçı kadınlara günün anlam ve önemine binaen Ardahan Valiliği ve Üniversitemiz tarafından plaket ve teşekkür belgesi takdiminde bulunuldu. Program hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.