Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

12 Mart 2018

97. Yılında ‘‘İstiklal Marşı’nın Kültürel Kimliği’’

Üniversitemiz Tarih Topluluğu, İstiklal Marşı’mızın kabulünün 97. yılı münasebetiyle bugün Üniversitemiz Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda  ‘‘İstiklal Marşı’nın Kültürel Kimliği’’ adlı konferans gerçekleştirdi. Konferansa: Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan Üniversitemiz idari-akademik kadrosu ve öğrencilerimiz katıldı.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Üniversitemiz akademisyenlerinden Okt. Ahmet İlteriş Yalın, konuşmasına kahramanca mücadele veren askerlerimize selam göndererek ve şehitlerimize rahmet dileyerek başladı.

‘‘Askeri Cephenin Komutanı Mustafa Kemal Atatürk, Manevi Cephenin Komutanı ise; Mehmet Akif’dir.’’

Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’mızı konu edinen bir konuşma gerçekleştiren Okt. Yalın, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade ederek konuklara Akif’in hayatından kesitler sundu. Ülkemiz için bir dönüm noktası olan Milli Mücadele Dönemi’nde savaşın manevi ve askeri cephesi olmak üzere iki cephesinin olduğunu vurgulayan Okt. Yalın, askeri cephenin komutanının Mustafa Kemal Atatürk, manevi cephenin komutanının ise; Mehmet Akif olduğunu belirtti. Özellikle Milli Mücadele Döneminde Akif’in etkin bir rol aldığını kaydeden Yalın, Akif’in farklı cephelerde ve ülkelerde ülkemiz adına önemli görevler üstlendiğini ve olayları yerinde tecrübe edinmesinin Akif’in duygu ve düşüncelerini etkilediğini ifade etti.

‘‘Akif Güçlü Bir Manevi Dünyaya Sahipti.’’

Konuşmasına devam eden Yalın: ‘‘Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş ve yıkılış sürecine şahit olan Akif’in hayatının büyük kısmının sosyo ekonomik buhran ve savaş içerisinde geçmesine rağmen, İstiklal Marşı’nın ilk dizesinin ‘‘Korkma’’ kelimesiyle başlaması Akif’in ne kadar güçlü bir manevi dünyaya sahip olduğunu göstermesi açısından çok önemlidir. Korkma kelimesi İslam’ın temel öğretisidir. İslam önce yapmamamız gerekenleri söyler. Hz. Peygamber (S.A.V) müşriklerden kaçarken Hz. Ebubekir’le Sevr Mağarasına sığınırlar. O sırada Müşrikler mağaraya gelir. Hz. Ebubekir müşriklerin yaklaşmasından endişe ettiğinde Hz. Peygamber ona ‘Ey Ebubekir Allah bizimledir. Korkma!’ Der.’’ Şeklinde konuştu. Konuşmasına devam eden Yalın, Akif’in: Siyasetçi, yazar, şair, milli nefer, ve hatip olma gibi farklı meziyetlere sahip olduğunu belirterek Akif’in özellikle Milli Mücadele Dönemi’nde cami cami gezerek Sevr Antlaşmasına karşı çıkmaları ve ayaklanmaları için halkı aydınlatan, uyandıran vaazlar verdiğini ve Milli mücadeleye büyük katkılar sağladığını belirterek konuşmasını sonlandırdı. Konuşmanın ardından Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Okt. Ahmet İlteriş Yalın’a teşekkür belgesini takdim etti. Program hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.