Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

 

Rektörümüz, “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi” Tanıtım Toplantısına Katıldı

 19 ŞUBAT 2019

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin ev sahipliğinde dün gerçekleştirilen, “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi Tanıtım Toplantısı ve Pilot Üniversiteler İmza Töreni”ne katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Fuat Oktay’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen tanıtım toplantısına YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Ağrı Valisi Süleyman Elban, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, il protokolü, YÖK yetkilileri, projedeki pilot üniversitelerin rektörleri, bölgedeki üniversite rektörleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Toplantının açılışında konuşan Rektör Karabulut, “Bugün giderek artan bir şekilde devam eden sanayileşme ve küreselleşme olgusu ile birlikte, insanlığın görülmemiş bir hızla yeni teknolojik gelişmelerle nanoteknoloji çağına gelmiş olması bir gerçektir.” dedi. “Günümüzde teknoloji, toplum içinde yaşam biçimimizi belirleyen en önemli faktörlerden biridir.” diyen Rektör Karabulut, konuşmasını şu şekilde sürdürdü, Dijital Dönüşüm, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kurulmasının akabinde, Teknolojinin sunduğu yeni imkânları en iyi şekilde kullanmayı amaçlayan, vizyonel projelere imza atan Yeni YÖK’ün Dijital Dönüşüm Projesi ile farklı bir boyuta ulaştığını sözlerine ekledi.

Rektör Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut’un konuşmasının ardından, YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, dijital dönüşüm projesine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi. YÖK Başkanı Saraç,
YÖK olarak çalışmalarının temelinde önce insan faktörünün olması gerektiğinin bilinci ile hareket ettiklerini dile getirerek şunları söyledi: “Sadece sosyal bilimlerde ve sanatta okuyan öğrencilerimizin değil, 8 milyonluk bu değerli beşeri sermayemizin tümünün, akademik bilginin yanında ruhlarına hitap edecek, fikir dünyalarını geliştirecek, zenginleştirecek edebiyat, tarih, sanat gibi alanlarda engin donanımlarla yetişmelerini sağlamayı da asla göz ardı etmemekteyiz” şeklinde sözlerini tamamladı.

YÖK Başkanı Saraç’ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılmasında her zaman öncü olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını katılımcılara ileterek konuşmasına başladı. Almanya’da Endüstri 4.0, Japonya’da Toplum 5.0, ABD’de 4. Devrim gibi adlar verilen bu dönemin ülkemizdeki karşılığı Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye olduğunu belirten Oktay, veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, eğitimden bilişim teknolojilerine kadar her alanda kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız gerektiğini belirtti.

Bu sorumlulukların bilinciyle tüm bu süreçlerin gerektirdiği mevzuat çalışmalarını da yaparak, ülkemizin dijitalleşme standartlarını belirlediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Dünya Ekonomik Forumu’nun hesaplarına göre gelecek 10 yılda dijitalleşmenin, dijital dönüşümün ekonomiye etkisi yaklaşık 100 trilyon dolar tutarında olacak. Bu çerçevede, Türkiye’nin dönüşüm alanında rekabetçi konuma gelmesi için tam bir seferberlik halinde yerli ve milli teknolojileri geliştirmeye gayret ediyoruz. Bu gayretlerde üniversitelerin öncü rol üstlenmeleri ve önden gitmeleri gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın da katılımıyla, projenin ilk olarak doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinden seçilen sekiz pilot üniversitede uygulanmasını içeren protokollerin ilgili üniversite rektörleri tarafından imzalandığı tören gerçekleştirildi.