Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Şenliği Sona Erdi

23 EKİM 2019

Üniversitemiz ve Ardahan Valiliği tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen, “Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Şenliği” programı sona erdi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bugünkü etkinliğe; Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, Sosyal Güvenlik İl Kurumu Müdürü Aziz Boz, İl Sağlık Müdürü Dr. Erkan Özdemir, Genel Sekreterimiz Hadi Gergit, lise öğretmenleri ve öğrencileri, Üniversitemiz akademik-idari personeli ve öğrenciler katıldı. Programın bugünkü bölümünde ilk olarak TRT İç Yapımlar tarafından hazırlanan, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in biyografisi ve eserleri konulu belgesel gösterimi yapıldı. Belgeselin ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinliklerinin Üniversitemizde coşkuyla kutlandığını belirten Rektörümüz, yoğun katılımın gösterildiği programa icabet eden  tüm konuklara şükranlarını iletti. Fuat Sezgin’i, “Anadolu topraklarında yetişen müstesna bir kişilik” olarak tanımlayan Rektörümüz; Semerkant’tan Viyana’ya Kuzey Afrika’dan Kahire’ye kadar uzanan bir coğrafyada İslam Dünyası’nın bilimde, sanatta, felsefede ve teknolojide 800 yıllık bir aydınlanma çağı yaşadığını ifade etti. Batılı toplumların kaynak gösterme prensibini Müslüman topluluklardan edindiklerinin altını çizen Rektör Biber,  batı medeniyetlerinin Endülüs’ten edindiği kaynak kitapları orijinaline sadık kalınarak çevirmediğine dikkat çekti. Öğrencilere, İstanbul’da bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesini ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulunan Üniversitemiz Rektörü, ömrünü bilime adamış olan merhum Fuat Sezgini’ her yönüyle tanımanın ülkemizin bilim ve teknolojileri alanlarında ilerlemesinde motivasyon kaynağı olacağından emin olduğunu belirtti. Rektörümüzün konuşmasını tamamlamasının ardından kürsüye teşrif eden Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı ilan edildiğini ifade ederek, Fuat Sezgin’in çalışmalarının İslam Dünyası’na önemli katkılar sağladığını vurguladı. Konuşmaların ardından Konya Selçuk Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demirci, “Fuat Sezgin’e Göre İslam’ın Yaratıcı Çağı Kavramı” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Fuat Sezgin’in 1330 cilt kitabın yayınlanmasını sağladığını belirten Prof. Demirci, merhum İslam bilimcinin 300’e yakın eser yazdığı bilgisini verdi. Prof. Demir, Fuat Sezgin’in ömrünün 70 yılını tozlu raflar arasında geçirdiğini belirleterek, Batı dünyasının yıllarca dile getirdiği, ‘İslam Dünyası durağandır’ tezini gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar neticesinde çürüttüğünü söyledi. Söyleşinin sona ermesiyle birlikte soru-cevap bölümüne geçildi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Şenliği, İslam Bilim ve Teknoloji Eserleri Sergisi’nin gezilmesiyle sona erdi.