Üniversitemizde, “Türk Mitolojisi” Konulu Panel Düzenlendi

24 ARALIK 2019

Üniversitemiz İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından, “Türk Mitolojisi” konulu panel düzenlendi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda bugün düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, misafir konuşmacı Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Başkanı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Üniversitemiz akademik-idari personeli ve öğrenciler katıldı. Prof. Çobanoğlu, “Türk Mitolojisi” başlıklı konuşmasında katılımcılarla mit üzerine birçok ayrıntılı bilgiler paylaştı. Mit kavramının eski Yunan’da 2400 yılında tarih ilmi (historia) diğer bir tanımıyla gerçeğin hikâyesiyle ortaya çıktığını dile getiren Prof. Çobanoğlu, sözü edilen mit tanımının 1920’li yıllara kadar hüküm sürdüğünü belirtti. Prof. Çobanoğlu, modern mit tanımının Polonyalı dil bilimci Bronislaw Malinowski tarafından üretildiğini ve Malinowski ile birlikte mit kavramının çok yönlü olarak ele alınmasının mümkün hale geldiğini ifade etti. Yeni mit olgusunu, ‘yaşayan mit’ olarak nitelendiren Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Türk Mitolojisinin zengin bir geçmişe sahip olduğu ve bu zengin geçmişin gün yüzüne çıkarılması için detaylı bilimsel çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Soru-cevap bölümünün ardından panel, misafir konuşmacı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’na teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.