Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

Üniversitemiz Planetaryum (Gezegen Evi) İnşaatı Temeli Atıldı

 

20 AĞUSTOS 2020

 Üniversitemiz Dr. Arzu Kılıç Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARÜSEM) Planetaryum (Gezegen Evi) inşaatı temeli bugün gerçekleştirilen törenle atıldı. ARÜSEM bahçesinde gerçekleştirilen temel atma törenine; Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Cumhuriyet Başsavcısı Uygur Kaan Arısoy, Ardahan Barosu Başkanı Av. Osman Nuri Yıldız, SERKA İl Koordinatörü Nurullah Karaca, Ardahan Belediye Başkan Vekili Erdal Kara, SGK İl Müdürü Aziz Boz, Aras EDAŞ Ardahan İl Koordinatörü Meryem Akpınar, Kızılay Derneği Ardahan Şubesi Başkanı Ahmet Ballı, Genel Sekterimiz Öğr. Gör. Kubilay Aras, yerel basın mensupları, Üniversitemiz akademik-idari personeli ile vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber gerçekleştirdi. Rektörümüz, tüm misafirleri selamlayarak başladığı konuşmasında şunları kaydetti:

 

“Ardahan Üniversitesi şehir merkezinden biraz uzak olsa da asla şehre kapalı, şehirle bütünleşme sağlamayan bir üniversite olmadı”

“Bugün hem Üniversitemiz hem de Ardahan’ımız için son derece önemli bir yapının temel atma töreninde hep birlikteyiz. Ardahan Üniversitesi olarak her ne kadar şehirden biraz uzak olsak da asla şehre kapalı, şehre uzak kendi içinde kampüsle sınırlı üniversite olmadık. Bundan sonra da olmayacağız. Şehirle birlikte büyümeye, şehrin sorunlarını çözmeye ve bilimsel rehberlik etmeye gayret ediyoruz. Şehrimizin önemli parametrelerinden birisi de eğitimdir. Ardahan Üniversitesi olarak bu konuda yapılması gereken en önemli işlerden bir tanesini cesur davranarak yapmanın kararını verdik. İnşallah bugün bunun temelini atıyoruz. Gezegen Evi İngilizce adıyla Planetaryum projesi özellikle 3 yaşından itibaren çocuklarımızın ve gençlerimizin bilimsel bir bakış açısı kazanmaları, uzayı anlamaları ve kültürel bir bakış açısı geliştirmeleri bakımından çok önemlidir. Burada çocuklarımız çok ciddi deneyimler, bilimsel kazanımlar elde edecekler ve bu yapı sadece bölgemize ve şehrimize hitap etmeyecek; komşu illerimize ve hatta diğer bölgelere hitap edecektir. Gezegen Evimizi Dr. Arzu Kılıç Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezimize bağlı olarak işleteceğiz.”

 

“Ardahan Üniversitesi yakın zamanda hem karasal hem de dijital yayın yapacak bir radyoya kavuşacak”

 

“İnşallah yakın zamanda gerçekleştirilecek olan bir üniversite radyosu projemiz var. Hem karasal hem de internet üzerinden yayın yapacak; sesini Türkiye’ye ve tüm dünyaya duyuracak bir radyo kanalı olacak. Ardahan’ın ve Ardahan Üniversitesi’nin sesini duyuracak eğitim amaçlı bir radyo olacak. Radyomuzda; Türkçenin dışında Gürcüce, Rusça, İngilizce yayınlar yapacağız.”

 

“Ardahan’da üretilen; bal, peynir, kaşar, farklı süt ve gıda ürünlerinin analizlerini Merkezi Araştırma Laboratuvarımızda yapmaya başladık”

“Kampüsle sınırlı bir üniversite olmayacağız dedik. Bu doğrultuda birçok faaliyet yürütmekteyiz. Merkezi Laboratuvarımızı yeniden organize ettik.      Şu anda Ardahan’da üretilen bütün bal, peynir, kaşar, farklı süt ve gıda ürünlerinin tamamı olmak üzere hepsinin analizlerini artık başka şehirlere göndermeye gerek kalmadan kendi laboratuvarımızda gerçekleştiriyoruz. Sürekli Eğitim Merkezi binamız içerisinde bulunan proje geliştirme ve koordinasyon ofisimizde iki proje uzmanımızı ikame ediyoruz. Bu uzmanlarımız sayesinde bizimle birlikte ortak ya da kendi başına tarımsal projeler, gıda projeleri ve hayvansal üretim projeleri yapmak isteyenler bizden ücretsiz yaralanabiliyorlar.”

 

“Ardahan ilimizi ve Üniversitemizi, tüm Türkiye’ye tanıtmak amacıyla birçok ulusal radyo ve televizyon kanalına konuk olduk”

“Özellikle son iki ay boyunca YKS tercih dönemini de dikkate alarak Üniversitemizi ve Ardahan’ımızı yoğun bir şekilde tanıtmak amacıyla ulusal yayın yapan radyo ve televizyon programlarına katılarak bu konuları enine-boyuna tüm Türkiye’ye duyurmaya çalıştık.”

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in konuşmasını tamamlamasının ardından Ak Parti Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay bir konuşma gerçekleştirdi. Gezegen Evi projesinin; genç yaştaki çocukların evreni tanımaları ve evren üzerine düşünmeleri açısından büyük bir önem taşıdığını belirten Milletvekili Atalay şunları aktardı:

 

“İçinde bulunduğumuz kâinat, insanlığın ilk gününden itibaren bugüne kadar ve belki de dünyanın sonuna kadar gizemli olma özelliğini asla kaybetmeyecek. Gezegenin gizemini çözmek, perdelerini aralamak insanoğlunun tarih boyunca gerçekleştirdiği; en soylu, en asil ve en kesintisiz çaba olmuştur. Çünkü içinde bulunduğumuz ve dünya dediğimiz gezegen; külli ve tümel aklın bir zerresi kadar tüm kâinatta yer işgal etmesine rağmen biz henüz dünyanın gizemini halen çözemedik.  Bu demektir ki; bilim insanlarının ve aklın önünde bunu çözmesi için çok uzun yıllar var. İnsanoğlunun kâinatın perdesini aralaması için çok büyük çaba göstermesi gerekir.  Bugün burada temeli atılacak olan “Gezegen Evi” projesiyle birlikte; erken yaşta çocuklarımızın içinde bulunduğumuz evren üzerine kafa yoracak ve gezegenimizle ilgili milimetrik hesap yapma kabiliyetine sahip olacaklardır.  Çocuklarımız, kâinatta daha büyük deryaların olduğunu görerek bu doğrultuda kendilerine bir yol çizecek. Üniversitemizi 12 yaşında genç bir çocuk olarak düşünebilirsiniz.  Ümit ediyoruz ki Ardahan Üniversitesi 50. yılını, 100. yılını kutladığında bugün burada dünya ve kâinat üzerinde kafa yoran miniklerin, gençlerin ünlü birer bilim adamı olduğunu inşallah göreceğiz. Üniversitelerimizin gelişmesine imkân verilmezse başkalarını izlemekle yetineceğiz. Batılı ülkelerin ve Amerikalı bilim adamlarının ortaya koymuş olduğu eserlerle, ürünlerle kendimizi avutmaya çalışacağız. Keşke, Ardahan Üniversitesini 2008 yılında değil de 1908 yılında kurmuş olsaydık diyeceğiz. İlimize ve ilimizin en önemli değerlerinden biri olan Ardahan Üniversitesine lütfen sahip çıkalım.”

 

Törende son olarak Ardahan Valisi Hüseyin Öner konuştu. Vali Öner, Ardahan Üniversitesi’nin Ardahan’ın en önemli dinamikleri arasında yer aldığının altını çizerek şunları söyledi:

“Ardahan Valisi olarak yapmış olduğum 3 aylık gözlemlerin neticesinde; Ardahan Üniversitesi’nin şehrimizin en önemli dinamiklerinden ve en önemli kurumlarından birisi olduğunu gördüm.  Eğitim, kuşkusuz toplumumuzun ve milletimizin en önemli önceliklerinden birisidir. Türkiye gelişmişlik bakımından çoğu Avrupa ülkesiyle yarışacak seviyeye ulaşmıştır. Nüfus yoğunluğu az olan Ardahan’ımızda Ardahan Üniversitesi en önemli dinamiklerimizden birisidir. Ardahan Üniversitesi’nin her alanda gelişmesi ve kalkınması için desteklerimizi sürdürmekteyiz. Ardahan Üniversitesi, ilk ve ortaöğretim çağındaki çocuklarımıza bilimi sevdirecek, yakın gelecekte Üniversite adayı olacak gençlerimize ışık tutacak projeler yürütmektedir. Türkiye’de az sayıda bulunan Planetaryum bu projelerden sadece birisidir. İnşallah iki ay sonra faaliyete geçtiğinde, açılışını yine birlikte gerçekleştireceğiz.  Bu vesileyle başta Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber olmak üzere değerli katkılarından dolayı SERKA’yı ve diğer kurumlarımızı tebrik ediyorum.”

 

Planetaryum (Gezegen Evi) temeli,  İl Müftü Vekili Eyüp Kalkan’ın okuduğu duanın ardından törene katılan protokol tarafından atıldı. Tören sonrası Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber; Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Ak Parti Milletvekili ve diğer protokol üyelerini ARÜSEM Binasında ağırladı.