Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

“ARDAHAN DEĞERLEMELERİ” Serisinin 2’ncisi Yayımlandı

29 OCAK 2021

İlki 2019 yılı Aralık ayında yayımlanan Ardahan Değerlemeleri 1’den sonra, serinin ikinci sayısı da 2020 yılının Aralık ayında kitapçılardaki yerini aldı. Editörlüğünü, Üniversitemiz İİBF Öğretim Üyesi ve Ardahan Ekonomik ve Sosyal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İhsan Kurtbaş yaptığı kitap, Nobel Yayınları tarafından basıldı.

Ülkemizin değişik üniversitelerinden toplam 34 yazar ve araştırmacının daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış 21 makalesinden oluşan kitap bir şehir monografisi niteliği taşıyor.

Ardahan yöresinin çorapları, yaylacılık kültürü, turizm değerleri; sosyo-ekonomisi, coğrafi işaretli ürünleri, göç sorunu; Ardahan’da arıcılık, hayvancılık, kaz yetiştiriciliği gibi farklı konu, sorun ve potansiyellerin ele alındığı kitapta; Ardahan’ın sosyo-politiğinden edebiyat, kültür ve coğrafyasına; sosyo-ekonomisinden hayvancılık ve arıcığına kadar farklı disiplinlerden özgün ve seçkin makaleler yer alıyor.

Kitabın bir nüshasını Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber’e takdim eden Doç. Dr. Kurtbaş, kitabı hazırlamalarındaki temel hedeflerinin; Ardahan’ın kronik sorunlarının yakından incelenmesinin yanı sıra, ilin halen bakir sayılabilecek değer, varlık ve potansiyellerinin geniş ve ayrıntılı bir envanterini oluşturmak olduğunu ifade etti.

Serinin bir sonraki sayısı için bu ay içersinde duyuruya çıkacaklarını vurgulayan Doç. Dr. Kurtbaş şunları söyledi: “Ardahan Değerlemeleri serisini bundan sonraki sayılarla geliştirmek ve nihayet geniş bir külliyata dönüştürmek niyetindeyiz. Bu süreçte bilhassa Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet BİBER Hocamıza şükranlarımızı arz ediyorum. Sayın Rektörümüz, bugüne kadarki çalışmalarımızda desteklerini esirgemediği gibi, konusunu Ardahan’ın oluşturduğu bu projemizde de başından beri bizleri cesaretlendirdi; özel yönlendirmelerle ufkumuzu ve yolumuzu açtı. Sayın Rektörümüze teşekkürlerimizi sunarız. Bunun yanı sıra kitabın basımı için katkı sunan Başkan Çetin Demirci Bey şahsında, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası’na da teşekkür ediyoruz”.

Ardahan ilinin, güçlü kaynakları; yeraltı ve yer üstü zenginlikleri, maddi ve manevi değerleri, değerlendirilmeye açık ekonomik, sosyal, kültürel ve turistik potansiyelleriyle, yurdumuzun çok önemli ve kendine özgü illerinden biri olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, “Ülkemizin Orta Asya ve Kafkasya’ya açılan kapısı niteliğinde olan Ardahan, büyük bir jeo-ekonomik, jeo-stratejik ve jeo-politik öneme sahiptir. Üniversitemiz, şehrimizin değerleri ve potansiyellerini göz önünde bulundurarak, yenilikçi, yaratıcı, uygulanabilir projeler üretmekte, patent çalışmaları yapmakta, iş birlikleri kurmakta, bilimsel araştırma ve yayınlar ortaya koymaktadır. Ardahan Değerlemeleri -2- kitabı bu misyonu yerine getirme noktasında çok değerli ve kayda değer bir proje olma niteliği taşıyor. Kitabın editörlüğünü yapan Üniversitemiz öğretim üyesi Doç. Dr. İhsan Kurtbaş’ı kutluyorum. Kitabın ilimize ve ilgililere hayırlı olmasını diliyorum”, dedi.