Coğrafya Bölümü Akademisyenlerimiz “Müsilaj” Sorununa Çözüm İçin Saha Çalışması Gerçekleştirecek

23 HAZİRAN 2021

Üniversitemiz Coğrafya Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Serkan Kükrer, Tarım ve Hayvancılık Haberleri adlı siteye verdiği röportajda Müsilaj (Deniz Salyası) sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Biyoloji ve Su Ürünleri üzerine doktorası bulunan ve bu alanda önemli çalışmalara imza atan Doç. Dr. Serkan Kükrer, Marmara Denizini kaplayan Müsilaja ilişkin;  “ Denizde büyüyen tek hücreli bitkilerin aşırı üremesinden kaynaklanır. Bu bitkiler, nasıl tarlaya gübre atıldığında bitkiler hızla büyüyorsa, denizdeki fosfor ve azot miktarı arttığında bu bitkilerde sayılarını arttırmaya başlar. Marmara denizini kaplayan müsilaj tabakası bu canlıların salgıladığı salgıdır” ifadelerini kullandı. Problemin çözümü konusunda da bilgiler veren Doç. Dr. Kükrer, “Bu problemin çözümünde temel nokta başta evsel atıklar olmak üzere kirletici girişlerini kesmektir. Bunun yolu da arıtmadan ve atık yönetiminden geçmektedir. Yüzeyin deniz süpürgeleriyle süpürülmesi geçici bir çözümdür, fiziksel bir çözümdür. Müsilajla ilgili çalışmalarda sadece suyla ilgilenilmektedir, bu önemlidir ancak yeterli değildir. Deniz dibindeki kirleticiler, atık girişi bugün kesilse bile suyu kirletmeye devam edecektir” şeklinde konuştu. Kükrer, akademisyenimiz Dr. Öğr. Üyesi Dilek Aykır, Görevli Biyolog Doç. Dr. Hilal Aydın, Ahi Evran Üniversitesinde görevli Dr. Şakir Fural’dan oluşan ekibin Bandırma ve Erdek Körfezlerinde yapacağı çalışma ile bölgedeki kirleticilerin tarihi kayıtlarını, deniz dibindeki çökerlerden elde edeceklerini ifade etti. Kükrer, bu çalışmayla birlikte, Müsilaj soruna yol açan çevresel dinamiklerin tarihsel gelişimini, birbirleriyle olan ilişkilerini belirlemeyi ve tarihsel trendlerden yola çıkarak çözüm önerileri ortaya koymayı hedeflediklerini belirtti.