Serhat Şehir Ardahan’ın UNESCO Etiketli Jeopark Olması Yönünde İlk Adım Atıldı

12 TEMMUZ 2021

Ardahan’ın coğrafi, kültürel ve tarihi zenginlikleri açısından jeopark olma potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla, “Ardahan’ın Jeopark Potansiyeli” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Üniversitemiz Aşık Şenlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; Ardahan Valimiz Hüseyin Öner, Belediye Başkanı Faruk Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Kurtişoğlu, Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Aziz Boz, Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurfeddin Kahraman, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz şu sözlere yer verdi: “Bugün burada Ardahan’ı ve bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu hasebiyle toplanmış olmaktayız. Ardahan’ın Jeopark Potansiyeli konusunda kıymetli hocalarımız; Prof. Dr. Tuncer Demir, Prof. Dr. Şeref Kılıç ve Doç. Dr. Ahmet Serdar Aytaç bizleri bu konuda bilgilendirecek. Ardahan’ın Jeopark olma projesi, paydaşları çok olan bir projedir. Ardahan Üniversitesi olarak biz, bölgenin ve ilin kalkınması konusunda sürekli bir gayret içindeyiz. Bu konudaki heyecanımız ve motivasyonumuz en üst düzeyde ve böyle de devam edeceğiz. Şimdiden en kısa zamanda hayata geçirmeyi planladığımız bu projeye destek olacak olan paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”

Rektörümüzün konuşmasının ardından Doç. Dr. Ahmet Serdar Aytaç, “UNESCO Global Jeoparkları ve Sürdürülebilir Kalkınma Açısından Önemi” başlıklı sunumu yaptı. Doç. Dr. Aytaç, sunumunda jeoturizmin faydaları, jeoparkın faydaları, jeoparkların kalkınmadaki rolleri ve dünyada ve Türkiye’de jeoparklar konularına yer verdi.  Daha sonra Prof. Dr. Tuncer Demir, “Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı” sunumunu yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı. Prof. Dr. Demir sunumunda, Kula’nın jeopark olma süreci ve Global Jeoparklar Ağı UNESCO çatısı altında devamlılığın sağlanması için gerekli şartlar hakkında bilgi verdi. Değerlendirme toplantısının üçüncü sunumunu ise Prof. Dr. Şeref Kılıç gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kılıç, “Ardahan’ın Jeopark Potansiyeli” başlıklı sunumunda; Ardahan’ın doğal, kültürel ve tarihi varlıkları konularına yer vererek proje kapsamında yapılacak uzun süreli incelemeler ile Ardahan’ın çok daha fazla değerinin keşfedileceğini söyledi. Sunumların ardından konukların soruları cevaplandı. Teşekkür belgesi takdim etmek üzere sahneye teşrif eden Vali Öner, toplantının verimliliği üzerine bir konuşma gerçekleştirdi: “Bu etkinliğin düzenlenmesinde öncülük eden Rektörümüze teşekkür ediyorum. Şehrimize gelip bizleri bu konuda bilgilendiren hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Biz de elimizden geldiğince bu çalışmanın destekçisi olup, çalışmalar yapacağız. Jeoturizmin tüketen değil üreten bir turizm olması ve sürdürülebilir kalkınmayı devamında getirmesi bakımından son derece önemli ve ülkemizin turizmini çeşitlendirecek bir çalışma olacaktır.”  Program Vali Öner, Belediye Başkanı Demir ve Rektörümüzün konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.