Üniversitemizde "Ahi Evran Yılı" Dolayısıyla Ahilik Eğitim Programı Başladı

07 EYLÜL 2021

Cumhurbaşkanlığı Genelgeleri ile 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı”, “Hacı Bektaş Veli Yılı ve “ Ahi Evran Yılı” olarak Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ulusal ve uluslararası etkinliklerle anılması kararlaştırılmıştır. Bu karar bağlamında Üniversitemiz ev sahipliğinde, Ardahan Valiliği ve İl Ticaret Müdürlüğüyle ortaklaşa iki gün sürecek olan Ahilik Eğitim Programı düzenlendi. Aşık Şenlik Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu,  Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Eştürk, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hürriyet Çimen, Nihat Delibalta Göle Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Dr. Bora Topal, AK Parti İl Başkanı Kaan Koç, İl Müftüsü Remzi Pehlivan, Ardahan Belediye Başkan Yardımcısı Murat Kayhan Zorba, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. Ardahan İl Koordinatörü Meryem Akpınar, İl Defterdarı Doğan Adıgüzel, İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut, İl Sağlık Müdürü Dr. Erkan Özdemir, Ticaret İl Müdürü Tülay Şenel, PTT Başmüdür V. Jülide Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Şoförler Odası Başkanı Asım Özer, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Olgun Ekmekçi, ilimiz esnafları, meslek lisesi öğrencileri ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı. Program, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci ve Ticaret İl Müdürü Tülay Şenel’in Ahilik Teşkilatı üzerine gerçekleştirdikleri konuşmalar ile başladı. Daha sonra kürsüye çıkan Rektörümüz, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden program için teşrif eden konuk hocalara teşekkür etti ve bu önemli haftada bizlere Ahilik Teşkilatı ve Ahi Evran hakkında sunacakları bilgilerin önemini vurguladı. Rektörümüz Ahi Evran’ı anma programlarının Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde her sene düzenlendiğini, Kırşehir dışında ise ilk kez Ardahan’da gerçekleştirildiğini belirterek konuk hocalarımıza ayrıca teşekkürlerini sundu. Eğitim programına geçmeden önce kürsüye teşrif eden Vali Hüseyin Öner, kökleri çok eskilere dayanan Ahiliğin çok özel bir kültürümüz olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Kendi topraklarımızda yaşamış olan Ahi Evran, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli gibi ulu erenlerimizin kıymetini, ortaya koydukları ilkelerin  evrensel değerler olarak kabul edildiğinin bir göstergesi olarak, 2021 yılı  UNESCO tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı”, “Hacı Bektaş Veli Yılı” ve “ Ahi Evran Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu çerçevede Ardahan Üniversitesi, Ticaret İl Müdürü ile müştereken Ahilik Eğitim Programı düzenlemiştir.” Vali Hüseyin Öner Ahilik hakkında kısaca bilgi vererek konuşmasını sonlandırdı.

Eğitim programının ilk sunumunu Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, “Ahi Evran Kimdir, Ahilik Teşkilatının Kuruluşu” başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirdi. Prof. Dr. Gökbel, Ahi Evran’ı aldığı eğitimler, mesleki ve ilmi hayatı, bilimsel donanımı ve eserleri bağlamında ayrıntılı olarak tanıttı. Daha sonra Ahilik Teşkilatının faaliyetleri ve amaçları doğrultusunda bilgiler aktardı. Prof. Dr. Gökbel’in sunumunun ardından programa kısa bir kokteyl arası verildi. Aranın ardından programın ikinci sunumunu Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fazıl Yozgat, “Ahiliğin İktisadi Boyutu” başlığı altında gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yozgat, Ahi Evran yılı etkinliklerinin Türkiye’de ilk olarak Ardahan Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor olmasından dolayı Rektörümüz ve Üniversitemiz personeline şükranlarını iletti. Osmanlı Döneminde Ahilik teşkilatının uygulamaları hakkında bilgi veren Prof. Yozgat, Ahilik geleneğinin tarihi, kültürel, siyasi ve ekonomik etkilerinden bahsetti. Programda son olarak söz alan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk “Ahiliğin Tasavvufi ve Ahlaki Temelleri” başlıklı bir sunum yaptı. Ahi Evran’ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Öztürk, Ahi Evran’ın sahip olduğu üstün niteliklerine karşın son derece mütevazi bir hayat sürdürdüğünü söyledi. Konuşmaların ardından Ahilik Eğitim Programının ilk günü yarın devam etmek üzere sona erdi.