Yerli ve Yabancı 200’den Fazla Araştırmacının Katıldığı III. Uluslararası Mitoloji Sempozyumu Sona Erdi

20 EKİM 2022

Üniversitemizin uluslararası bir değeri ve markası haline gelen Uluslararası Mitoloji Sempozyumu, bu yıl “Alegorik Yorumlar, Kültürel Tepkiler ve İnsan Deneyimi” alt başlığıyla üçüncü kez düzenlenerek yurt içinden ve yurt dışından 200’den fazla araştırmacıyı bir araya getirdi. Üniversitemiz Âşık Şenlik Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen sempozyumda, açılış töreninin ardından Koç Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Inge Uytterhoeven “Elit Öz-Temsil Araçları Olarak Destanlar ve Mitler: Geç Antik Elit Sınıf Evlerinde Truva Çemberi ve Aeneid”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çeviribilim Anabilim dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Medine Sivri, “Karşılaştırmalı Edebiyat Açısından Mit, Mitokritik ve Sembolik İmgelem” ve Oslo Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyelerinden Silvio Bär, “Kalypso, the Divine Amomg the Goddesses: Allegorisation and Reception from Homerto Star Trek” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler. Davetli konuşmacıların sunumlarının ardından sempozyum iki gün boyunca İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’nde yer alan 5 salonda 40 adet paralel oturumla devam etti. Sempozyumda felsefe, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, edebiyat, tarih, arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, ilahiyat, güzel sanatlar gibi çok sayıda önemli disiplinin bir arada tek bir tema altında buluştuğu birbirinden değerli bildiriler dinleyicilere adeta bir bilgi şöleni yaşattı. İçeriklerine göre özel olarak düzenlenmiş paralel oturumlarda katılımcılar, sunulan 165 bildiri arasından ilgilerini çeken tüm sunumları kolaylıkla dinleme fırsatı buldular. Sempozyumun son gününde akşam düzenlenen gala yemeğine; Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Karabulut, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Naciye Görmez, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, Üniversitemiz dekanları, akademik-idari personelimiz ile yurt içi ve yurt dışından katılımcılar yer aldı. Gala yemeğinde konuşan Rektörümüz şunları kaydetti: “Sizlerle burada bir arada olmanın büyük mutluluğunu yaşamaktayız. Genç bir Üniversite olarak bizler gerçekleştirdiğimiz işlerde ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda ilerliyoruz. 2019 yılında düzenlemiş olduğumuz “100. Yılında Ardahan Kongreleri Uluslararası Sempozyumu” nda da yoğun katılımla Üniversitemizde yine tam bir bilim şöleni yaşandı. Bugün de üçüncüsünü düzenlediğimiz Mitoloji Sempozyumu ile Üniversitemizin uluslararası bilimsel etkinliklerine bir yenisini daha eklemenin gururunu yaşamaktayız. Böyle organizasyonlardaki etkileşim bilimsel iş birliğini de beraberinde getiriyor. Bölgemiz halk edebiyatının önemli bir merkezidir.” Rektörümüz konuşmasının devamında coğrafyanın kültürel ve doğal zenginliklerinden bahsetti. Sempozyum katılımcıları için yakın çevrede düzenlenecek olan gezi programıyla bölge zenginliklerini yakalama fırsatı yakalayacaklarını söyledi. Rektörümüz sözlerini emeği geçenlere teşekkür ederek ve tüm katılımcıları Üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sonlandırdı. Gala Gecesi, yörenin Âşıkları ve Kafkas Dansları Ekibi’nin gösterileriyle birlikte kültürel bir ziyafete dönüştü.