Hane Tipi Biyogaz Üretim Projesi Fizibilite Çalışmaları Başladı

28 EKİM 2022

Üniversitemiz Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan ve SERKA tarafından desteklenen Hane Tipi Biyogaz Üretim Projesi Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Rektörlük Senato Odasında gerçekleştirilen toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, SERKA Ardahan İl Koordinatörü Ahmet Köksoy, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, Üniversitemiz Proje ve Koordinasyon Ofisi ekibi, Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, akademik personelimiz ve danışman firma yetkilisi katıldı. Hane Tipi Biyogaz Üretim Projesi kapsamında Ardahan İli Merkeze bağlı Sulakyurt Köyü’nde Biyogaz tesisi kurulması için gerekli hammaddelerin çiftlik bazında tespitinin yapılması, projede kullanılacak atıkların hane bazlı toplam miktarlarının tespiti, su tahliye koşullarının belirlenmesi ile ilgili görüş, gerekli arazi ve üretim maliyet /yatırım bütçesinin hesaplanması, hane tipi biyogaz tesisi ile ilgili tüm işçilik, enerji tüketimi, prosesteki yardımcı maddeler (peynir altı suyu vb.) ve diğer tüm işletme giderlerinin ek üniteler ile birlikte kontrolü ve uygunluğu, hane tipi tesis yerleşim planının incelenmesi ve gerekli alan hesabı, tesis ile ilgili ilk 10 yıllık tahmini bütçe hesabının yapılması, proses ve PID projelerinin hazırlanmasının yanı sıra; PID sonrası mimari, mekanik, statik projelerin yapılmasına gerekli bilgilerin oluşturulması, prosesle ilgili tüm hesapların yapılması, otomasyon senaryolarının hazırlanması, prosese uygun malzeme ve ekipman listesinin hazırlanıp satın almaya esas teknik özelliklerinin verilmesi ve bütçelendirilmesinin yapılması ve fizibilite raporunun hazırlanmasına başlanmıştır. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı’na uygulama projelerine bütçe oluşturmak ve örnek uygulamaları yapmak amacıyla proje sunulmuş olup projenin onaylanması durumunda uygun bulunan ve belirlenen hanelerde örnek proje uygulamalarının yapılması planlanmaktadır. Projeyle birlikte enerji kazanımının yanı sıra çevresel kirlilik risklerinin (hayvansal artıklar, peynir altı suyu) bertaraf edilmesi de amaçlanmaktadır.