Prof. Dr. Günay Karaağaç Anısına Etimoloji Çalıştayı Düzenlendi

09 ARALIK 2022

08 Aralık 2021 tarihinde hayatını kaybeden İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Günay Karaaağaç anısına üniversitemiz ev sahipliğinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüz tarafından Türk Dil Kurumu (TDK) katkılarıyla “Prof. Dr. Günay Karaaağaç Anısına Etimoloji Çalıştayı” düzenlendi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, ATSO Başkanı Çetin Demirci, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İskender Alihanoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, akademik-idari personel ve öğrencilerimiz katıldı. Üniversitemiz Türk Müziği Bölümü akademisyen ve öğrencilerinin gerçekleştirdiği müzik dinletisinin ardından Prof. Dr. Günay Karaaağaç’ın özgeçmişi okundu ve fotoğraflarından oluşan bir sunum izlendi. Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şenel açış konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bu çalıştay, Türk Dili’nin her alanında, özellikle etimoloji konusuna ulusal ve uluslararası makaleler ve kitaplar yayımlayan, yine ulusal ve uluslararası toplantılarda bildiriler sunmuş, çeviri ve kitaplarıyla sayısız katkılar sağlamış, zamansız kaybettiğimiz kıymetli hocamız, büyüğümüz Prof. Dr. Günay Karaağaç’ın ölüm yıldönümü olan 8 Aralık’ta anısını yaşatmak ve onu bu vesileyle anmak amacıyla yapılmaktadır. Mesleğine tutkuyla bağlı, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli üniversitelerde çalıştıktan sonra akademik çalışmalarının son 3 yılını Ardahan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde devam etmiş olan kıymetli hocamızla çalışmış olmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşamaktayız. Etimoloji alanına önemli katkılar sağlamış kıymetli hocamız adına her yıl konu başlıkları farklı da olsa da çalıştaylara devam etmeyi hedefliyoruz. Son yıllarında yakından takip ettiğimiz üzerinde titizlikle çalıştığı ve Türkoloji camiasının heyecanla beklediği “Türkçenin Kökteş Sözlüğü” çalışmasının da Türk Dil Kurumu’nun katkılarıyla önümüzde yıl yayımlanmış olacağını umuyoruz.

Değerli Konuklar; bu çalıştayın gerçekleşmesinde katkılarından dolayı öncelikle; Türk Dil Kurumu Başkanımız değerli hocamız Sayın Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e ve kurum çalışanlarına, Ardahan Üniversitesi Rektörümüz değerli hocamız Sayın Prof. Dr. Mehmet Biber’e  ve kurumumuzun emeği geçen tüm birimlerine, Ardahan Ticaret Odası Başkanı Sayın Çetin Demirci’ye, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tüm öğretim üyeleri ve elemanlarına, değerli katılımcılara ve kıymetli misafirlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” Prof. Dr. Şenel ardından konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz: “Bugün Üniversitemiz adına buruk ama gurur dolu bir gün yaşıyoruz. Bugün Türkiye’nin ve dünyanın etimoloji alanında çok kıymetli ve otorite bilim insanlarını üniversitemizde ağırlıyoruz. Prof. Dr. Günay Karaaağaç’ın 2018-2021 yılları arasında Üniversitemizde çalışmış olmasının bir kez daha mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bugün gerçekleştirilen bu çalıştay Türkiye’deki örnek çalışmalardan birisi olacak. Bu konuda bize katkı sunan çok değerli bilim insanlarımız var. Kendilerine bu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Prof. Dr. Günay Karaaağaç hocamızın özgeçmişini dinledik, kendini çalıştığı işe, yaptığı bilime adamış çok değerli bir insan olduğunu görüyoruz. Bütün gayretini Türk Dili’nin gelişmesine yöneltmiştir. Prof. Dr. Günay Karaaağaç Hoca ömrünün son ve en değerli meyvesini üniversitemizde büyüttü. Hocamızın “Türkçe’nin Kökteş Sözlüğü” bilime katkısı zirve noktada olan önemli bir akademik çalışmadır. Bir vefa örneği olarak hocamızın değerlerini ve eserlerini yaşatmak için üniversite olarak katkı ve çabalarımız devam edecek. TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e destekleri için teşekkür ediyoruz. Prof. Dr. Günay Karaaağaç hocamıza rahmet diliyor, çalıştaya katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyoruz”. Konuşmaların ardından 1. oturumun başkanlığı Prof. Dr. Mustafa Argunşah tarafından başlatıldı. Oturumda; Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya “Etimoloji Üzerine”, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun “Avrupa Hunlarında Geçen Kişi Adları ve Unvanlarının Kökenleri” ve Prof. Dr. Mustafa Argunşah “Türkçe Sözlük’te Etimoloji Üzerine” başlıklı bildirilerini sundular. Öğle yemeğinin ardından gerçekleştirilen ikinci oturum Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın başkanlığında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın “Türkiye’de Köken Bilimi Çalışmaları ve Eren Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü”, Prof. Dr. Nurettin Demir “Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati’nde Etimoloji”, Prof. Dr. Ahmet Buran “Köken Bilimci Olarak Prof. Dr. Tuncer Gülensoy” ve Prof. Dr. Hatice Şirin “Türk Dil Kurumunda Devam Etmekte Olan Etimoloji Projesi” başlıklı bildirilerini sundular. III. oturum Prof. Dr. Mustafa Öner başkanlığında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mustafa Öner “Günay Karaaağaç ve Türk Dili Araştırmaları”, Doç. Dr. Özkan Öztekten “Günay Karaaağaç’ın Türkçe Verintiler Sözlüğü Hakkında”, Prof. Dr. Ceval Kaya “Günay Karaaağaç’ın Türkçenin Kökteşler Sözlüğü Üzerine” ve Prof. Dr. Mustafa Şenel “Halk Etimolojisi Açısından Kars Yer Adları” başlıklı bildirilerini sundular. Çalıştay değerlendirilmesinin Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya tarafından yapılmasının ardından çalıştayın sonuç bildirgesi Prof. Dr. Ceval Kaya tarafından okundu. Katılımcılara plaketleri Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber tarafından takdim edildikten sonra çalıştayın gala yemeği ile program sonlandırıldı.