“Çivi Yazılı Tabletlerden Günümüze Bahar Bayramı” Başlıklı Konferans Düzenlendi

28 MART 2024

Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Tarih Topluluğu tarafından, Necip Fazıl Kısakürek Konferans Salonu’nda “Çivi Yazılı Tabletlerden Günümüze Bahar Bayramı” konulu bir konferans gerçekleştirildi. İBEF Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göknil Arda tarafından sunulan konferansta; ilkbahar bayramlarının Eski Ön Asya’da Sümerler, Eski Mısır, Ugarit, Eski Yunan ve Roma’da birbirine benzer ritüellerle kutlandığı, Assur ve Babil’de akītu bayramı, Hititler’de purulliyaš bayramı, AN.TAH.ŠUMSAR bayramı, yağmur bayramı ve “küpün açılması” bayramının aynı zamanda yeni yılın da başlangıcı sayıldığı vurgulandı. Bu Eski Önasya geleneklerinin günümüze yansımasının, “Nevruz” bayramı kutlamalarında devam ettiğine etno-arkeolojik örneklerle dikkat çekildi. Program, Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Suat Vural’ın, Doç. Dr. Göknil Arda’ya ve programa katkı sağlayan öğrencilere teşekkür belgesi takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.