Manas Destanı’ndaki Üst Konseptler: “Manas” ve “Ayköl” Başlıklı Konferans Düzenlendi

26 NİSAN 2024

Üniversitemizin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından bilimsel ve kültürel etkinlikler kapsamında Nazım Hikmet Konferans Salonu’nda Manas Destanı’ndaki Üst Konseptler: “Manas” ve “Ayköl” başlıklı konferans düzenlendi. İBEF Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mayrambek Orozobayev tarafından sunulan konferansta “Manas” destanının Kırgızlar ve genel Türk dünyası için önemi, araştırılma tarihi ve destandaki “manas” ve “ayköl” kavramlarının kökeni, kavramsal çağrışım alanları, toplumun zihnindeki tasavvurları üzerinde duruldu. Ayrıca Manas Destanı’nın ortaya çıkmasına sebep olan zihindeki ana hücrenin “manas” konsepti olduğu, ancak bu konsepti aynı destandaki bir başka “ayköl” konsepti ile çözümlemenin mümkün olabileceği vurgulandı. Program, İBEF Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Bağcı’nın, konuşmacı Doç. Dr. Mayrambek Orozobayev’e teşekkür belgesi takdimi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şureddin Memmedli’nin kapanış konuşması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.