Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

20 NİSAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ’DE SUMERLER VE SUMER KÜLTÜRÜ PANELİ

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Tarih Bölümü tarafından düzenlenen Sumerler ve Sumer Kültürü paneli İBEF Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Panele konuşmacı olarak katılan; Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Hüseyinli, ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sümeroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, Prof. Dr. Salih Çeçen ve Prof. Dr. İrfan Albayrak, katılımcılara Sumerler ve Sumer kültürü hakkında bilgiler verdi. 

Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren İBEF Dekanı ve panel başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, farklı bir coğrafya ve farklı bir kültür olan Sumerler’den bahsederek, şehirleşme kültürünün başlangıcının Sumerler olduğunu, Sumerler ile ilgili araştırılmaların cumhuriyeti ilk yıllarına kadar dayandığını ifade etti.

Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Hüseyinli ise; Sumer-Türk uygarlık ilişkisini değinerek, Dünya dillerinin, felektiv, bitişimli ve tekheceli olmak üzere üç gruba ayrıldığını belirtti. Sumer dilinin bitişimli dil grubuna ait olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyinli,   bu dil grubunun sadece Türk dillerini içerdiğini belirterek, Sumer ve Türk dillerinin  benzerliğindeki  paralelliğin  altını çizdi. Sümer ve Türk dillerindeki, yapısal, dilin leksikonunda giren kelimelerin sınıflandırma ve leksik paralelliğini örneklerle açıklayan Prof. Dr. Hüseyinli, Sumerler tarafından kullanılan bazı kelimelere, Türkiye’de Anadolu’da, Azerbaycan’da, Nahçıvan’da, Azerbaycan’ın Güney bölümünde, Irak’ta ve Türkmenistan’da olmak üzere geniş bir coğrafyada yer isimleri ve nesil isimleri olarak, hala karşılaşıldığını ve  bütün bunlar genellendiğinde Sumerlerin kesin olarak Türk olduklarını vurguladı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Salih Çeçen Sumerlerin Anadolu’da siyasi açıdan hiç bulunmadıklarını ancak; ekonomik açıdan Anadolu ile ilişki içinde olduklarının belgelerde yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. Çeçen, Mezopotamya bölgesinde varlığını sürdüren Sumerlerin, bölgesinde etkili bir güç olduğunu belirtirken; Prof. Dr. İrfan Albayrak ise; bazı kaynaklarda Sumerler’in Mezopotamya topraklarına M.Ö 4.yüzyılda geldiklerini bazı kaynaklar ise Sumerler’in Mezopotamya’daki asıl yerliler olduğunun iddia edildiği bilgisini verdi. İki görüşünde de detaylı bir şekilde incelenmesi ve araştırılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Albayrak,  Sumerler’in yaşadıkları toprakları işleyerek,  gelişmesine ve cazibe merkezi haline gelmelerine katkı sağladıklarını ve bu nedenle çeşitli akınlara uğradıkları bilgisini verdi.

Panelin sonunda konuşmacıların, katılımcılardan gelen soruları cevaplamalarının ardından konuşmacılara birer teşekkür belgesi takdim edildi.