Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

04 MAYIS 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ’DE ATSIZ VE TARİHÇİLİĞİ ANLATILDI

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta, Türk tarihi çalışmaları açısından büyük bir öneme sahip olan Hüseyin Nihal Atsız anıldı.

İBEF Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa İBEF Dekanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Gömeç, Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Suat Vural ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Açış konuşmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Suat Vural, tarih topluluğu olarak yaptıkları bu etkinlikle Hüseyin Nihal Atsız’ı yad ettiklerini belirterek, katılımcıların Miraç Kandili’ni kutladı. 

Program Hüseyin Nihal Atsız’ı anlatan belgesel film gösterimi ile başladı. Hüseyin Nihal Atsız’ı anma programına konuşmacı olarak gelen Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Gömeç Atsız ve Tarihçiliği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Saadettin Gömeç, Hüseyin Nihal Atsız’ın milli tarihin Malazgirt veya Anadolu’dan başlatanlara cahil ve budalalar dediğini, Türk tarihinin bir bütün halinde düşünülmesini gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Gömeç, birçok tarihçinin Türk tarihinden bahsederek Selçuklu, Osmanlı’dan başlaması uzun yıllar hanedan tarihçiliği dışına çıkılmadığını Osmanlı Devletinin son zamanlarında yaşayan tarihçilerin ise Türklerin Anadolu’dan çok daha önce ki dönemlere ait tarihleri hakkında da araştırmalar yaparak Türk tarihine katkı da bulunduklarını söyledi. Ayrıca Prof. Dr. Gömeç, Hüseyin Nihal Atsız’ın romanları ve diğer kitaplarında Türk tarihi hakkında oldukça geniş bilgilere yer verdiğinin altını çizdi.

Konferansın ardından program Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin müzik dinletisi ve Hüseyin Nihal Atsız’ın şiirlerinin okunması ile devam etti. İBEF Dekanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Saadettin Gömeç’e teşekkür belgesi takdim etti. Programın sonunda Prof. Dr. Saadettin Gömeç kitaplarını imzalayarak öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.