Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

05 MAYIS 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ TÜBİTAK PROJESİ İLE KAFKAS ARISININ PROPOLİSİNİ İNCELEYECEK

Ardahan (Posof) ve Erzurum Kafkas Arısı (Apis mellifera caucasica) propolisinin kimyasal bileşimi ve biyoaktivitelerinin karşılaştırılması için hazırlanan Türkiye Bilimsel ve teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi ile Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arslan yürütücülüğünde bölgenin önemli geçim kaynağı olan arıcılık üzerine çalışmalar yürütülecek.

Proje yürütücülüğünü ARÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arslan’ın gerçekleştireceği projede, ARÜ’lü akademisyenler: Yrd. Doç. Dr. Z. Tuğba Murathan, Yrd. Doç. Dr. Nurcan Erbil; Adıyaman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eyyüp Rencüzoğulları,  Doç. Dr. Yusuf Sevgiler; Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Deniz Yıldırım ve Avrasya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Büyükleyla görev alacak. Önümüzdeki günlerde başlayacak proje ile bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Arslan, proje kapsamında bölgede üretilen propolis ürünlerine yönelik benzer bir çalışmanın Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde yer alan arıcılık birimlerinde yetiştirilen A. mellifera anatoliaca, A. mellifera caucasica ve A. mellifera carnica türlerinden elde edilen propolisler ile yapıldığını ifade etti. Yapılan bu çalışmada araştırmalarına konu olan A. mellifera caucasicadan topladıkları propolis örneklerinde kimyasal bileşim analizinin yanında yalnızca antimikrobiyal etkinlik tayini yaptıklarını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Arslan, tarımsal faaliyetler için uygun olmaması nedeniyle sentetik gübre ve tarım ilacı kullanılmayan ve Erzurum İli’ne göre farklı flora özelliklerine sahip Ardahan İli Posof İlçesi’nde gen havuzu koruma altında olan A. mellifera caucasica’dan elde edilen propolisin; tarımsal aktiviteye, farklı floraya sahip olduğunu özellikle A. mellifera anatoliaca ile melezlenme olasılığı yüksek olan Erzurum’daki A. mellifera caucasica’dan elde edilen propolise göre kimyasal bileşim ve biyoaktivite yönünden karşılaştırılması ile ticari sunumu için bilimsel bilgi kaynağı sağlanmasının projelerinin asıl amacı olduğunun altını çizdi.

Dolayısıyla bu projede daha önce yapılmış çalışmadan farklı olarak iki farklı bölge arılarının propolislerinin kimyasal bileşimi ile birlikte antikarsinojenik, antimikrobiyal ve antioksidant aktiviteleri ve ayrıca genotoksik/antigenotoksik ile sitotoksik/antisitotoksik etkileri de araştırılacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arslan, veriler daha önceki verilerle karşılaştırılacağını belirtti. Arslan, “Önerdiğimiz proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koruma tedbiri uygulaması ile TÜBİTAK tarafından desteklenen “Bal Arılarında Sperma Depolama ve Depolama Sonrasında Spermaların İşlevini Arttırma Uygulamaları” başlıklı proje kapsamında Kafkas arısını koruma etkinliğine paralel önemli bir çalışma olacaktır” dedi.