Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

06 MAYIS 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI TÜRKİYE 

ARÜ’DE KONUŞULDU

Ardahan Üniversitesi (ARÜ)’de düzenlenen panelde İkinci Dünya Savaşı Sonrasında Türkiye konusu ele alındı. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ceval Kaya ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 

Panelin ilk konuşmasını gerçekleştiren, Prof. Dr. Mehmet Akif Tural Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’nda çıkarttığı bazı kanunlar konusunda bilgiler verdi. Prof. Dr. Mehmet Akif Tural, Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Dünya Savaşı’nın dışında neden kaldığının ve savaş sırasında alınan politik, siyasi kararların bazı grupları rahatsız ettiğini ve olanlar tarafından anlaşılamadığını bu yüzden daha sonra üretilmiş yanlı bilgilerin ortalığa çıktığını ifade etti. İkinci Dünya Savaşı’nda başta olan kadro, Birinci Dünya Savaşı’nın bütün sıkıntılarını, yokluğunu, mahrumiyetini yaşamış kadro olduğunu, kendisini korumak için gelende, cezalandırmak için gelen işgalci kuvvetlerinde aynı şeyi yapacağını söyleyen Prof. Dr. M. Akif Tural, o dönemde Atatürk’ün  “Tarihte yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” sözünün dikkate alındığını belirterek birinci dünya savaşında yaşanılan kayıplardan ötürü yeni bir savaştan çekinildiğini belirtti.   Prof. Dr. Tural, “40 yılındaki milli korunma kanunu gibi kanunlar çıkardık o dönemde. Bu kanunla halkın ve ordunun temel ihtiyaçlarının karşılanması güvenceye alınmaya çalışıldı. 42de varlık vergisi çıkarıldı. Toprak mahsulleri vergisi çıkarıldı. Toprak ağaları karşı çıktı. Fakat bu kanunlarda uygulayıcıların yaptığı hatalar sebebiyle istenilen verim alınamadı” dedi.

İkinci Dünya Savaşı ve Türkiye: 1943-1945 Yıllarında Türkiye’nin Yalnızlığı konusunu anlatan Mehmet Arif Demirer, İkinci Dünya Savaşı’nın uzun bir savaş olduğunu, Türkiye’den çok uzaklarda başladığını, ancak, 28 Ekim 1940 ile 25 Ağustos 1941 tarihleri arasında 300 günde Türkiye’nin, İran dahil tüm komşularının savaşa girmiş/bulaşmış olmaları sonucu, bu uzak savaşın Türkiye’nin etrafını tamamen sardığına işaret etti.

Panelde ki konuşmaların ardından ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı en önemli işlerden birisi ikinci dünya savaşına girmemesi olduğunu, Türkiye savaşa girmediği için birçok mizansen uygulandığını Nihal Atsız, Sabahattin Ali gibi vatanını seven değerler üzerinden yapılan kavgalar bunların örneği olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Korkmaz, “Türkiye çok ağır bedeller ödemiştir. Türkiye insanlarını harcamamalıdır. Türkiye’nin geleceğini karartmak isteyen odaklar gençleri birbirine düşürüyorlar. Bu ülkede barış içinde yaşamak için bu oyunların farkında olmalıyız. Biz kardeş olarak birbirimizin kaderi birbirine bağlıdır. Ben bugün bize değerli bilgilerini aktaran kıymetli hocalarıma üniversitemiz adına teşekkür ediyorum” dedi. Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ise yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin bir takım emperyalist güçlerin oyunlarına gelmemesi gerektiğini, bu topraklarda yaşayanların aynı acıyı aynı sevinci birlikte yaşaması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özcan,  gençlere kendi tavsiyesinin bazı şeylerin analizinin iyi yapmaları gerektiğini, bu topraklarda insanların kaderleri ile baş başa olduğunu, zenginlikleri beraber yaşayıp, beraberce büyümenin mümkün olduğunu söyledi.

Programın ardından panelistlere ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan tarafından katkılarından dolayı teşekkür belgesi ve çiçek takdimi gerçekleştirildi.