Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

12 MAYIS 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

PROF. DR. SÖYLEMEZ; “ENGELİN ÖNÜNDEKİ ÖNYARGILARI 

ORTADAN KALDIRMALIYIZ”

T.C. Kalkınma Bakanlığının 2015 Yılı SODES uygulamaları kapsamında ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük tarafından yürütülmekte olan "Yaşam Sporla Güzel" isimli proje kapsamında yürütülen çalışmalar 2016 yılı Engelliler Haftası programı ile birleştirilerek bir dizi etkinlikle gerçekleştirildi. 

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Prof. Dr. Gürkan Doğan, Vali Yardımcısı Muharrem Coşgun, İİBF Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Tevfik Fikret Eteker, engelli öğrenciler ve aileleri ile çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. 

Engelliler Haftası programının açış konuşmasını gerçekleştiren ARÜ Engelsiz Üniversite Birimi Başkanı Prof. Dr. Orhan Söylemez, ARÜ Engelsiz Üniversite Birimi olarak üniversitenin kurulduğu günden itibaren yapılan faaliyetlerden bahsetti. Prof. Dr. Orhan Söylemez, önyargılarını ortadan kaldırmış genç insanlar yetiştirmeyi amaçladıklarını, bu kapsamda işaret dili eğitimleri verdiklerini, öğretmen olmak isteyen öğrencilere özel eğitim derslerini müfredatlarına koyduklarını, uzman kişilerin destekleriyle otizm, şizofreni, diyabet konularında konferanslar düzenlediklerine değindi. Prof. Dr. Söylemez, “Üniversitemizdeki bu çalışmaların amacı engeli ortadan kaldırmak değildi. Engelin önündeki önyargıları ortadan kaldırmaktı. Çünkü biliyoruz ki önyargıları ortadan kaldırdığımız gün, işte o gün birlikte yaşamayı öğrenmiş olacağız.” dedi.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör konuşmasında bakanlık olarak eğitimde neler yaptıklarını konuşmaktansa düzenlenen programda özel eğitim öğrencilerinin yapacağı gösteriler ile çalışmaların sonuçlarını hep birlikte görmenin daha iyi olacağını ifade etti. Genel Müdür Güngör, engelliler haftasının yeni ufuklar, yeni umutlar açması dileklerinde bulundu. Konuşmaların ardından Ardahan’da bulunan özel eğitim merkezlerinde eğitim gören engelli öğrenciler tarafından hazırlanan programda şiir dinletisi ve tiyatro gösterisi yapıldı.

ARÜ Engelsiz Üniversite Birimi ile proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük işbirliğinde hazırlanan etkinliğin sonunda İlk Paylaşım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Özel Eğitim İş Uygulama Okuluna kayıtlı ihtiyacı olan öğrencilere akülü tekerlekli sandalyeler proje kapsamında hediye edildi. Ayrıca diğer engelli öğrencilere ise spor malzemeleri de dağıtıldı. Programın sonunda ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Ardahan Vali Yardımcısı Muharrem Coşgun tarafından özel eğitim merkezleri yöneticilerine teşekkür belgesi takdim edildi.