Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

19 ARALIK 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

KAZAKİSTAN’IN BAĞIMZISLIĞINA GİDEN YOL: JELTOKSAN

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Çağdaş Türk Lehçeleri (ÇTL) Bölümü tarafından Kazakistan’ın bağımsızlık mücadelesinin anlatıldığı bir program düzenlendi. ‘Kazakistan’ın Bağımsızlığına Giden Yol: Jeltoksan’ isimli programda konuşmacıların verdiği konferansın yanında öğrencilerin hazırlanan şiir ve şarkılar katılımcılar ile paylaşıldı. 15 Aralık 2016 tarihi Perşembe günü gerçekleştirilen konferansın bitiminde ise Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Abdilhan Tleucanov’un eserlerinden oluşan bir resim sergisi açıldı. 

Konferansın ilk konuşması ARÜ İBEF ÇTL Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından yapıldı. Prof. Dr. Orhan Söylemez, “Bugün bağımsız bir Kazakistan varsa şehitlerinin olduğundandır. Biz de bağımsız bir Türkiye’de yaşıyorsak şehitlerimizin kanlarının aktığı içindir. Kazakistan’ın veya Kazak halkının tanınmış şairleri yazdıkları hatıratlarında Kazakistan’ın Rusya’nın esareti altına girmesinden sonra yaşadığı sıkıntıları anlatmaktadırlar. Bolşevik İhtilaline destek verilmesi halinde Türk aydınlarına kendi cumhuriyetlerini kurma sözü veren Bolşevik yönetimi 1924 sonra bu sözlerini yerine getirmedikleri gibi bağımsızlık arı ile hareketleri yapmak için Türklere de sürekli engel olmuş ve tankları, silahları ile müdahale etmişlerdir. “ dedi. 1986 yılına kadar hiçbir halkın sözü söylemsine, başını kaldırmasına izin verilmediğini söyleyen Prof. Dr. Söylemez, Türk aydınlarının bu tarihten sonra siyasi partilerin kurularak halkın bilinçlendirilerek bağımsızlık mücadelesinde destek olmalarını istediğini söyledi.

Konferansın diğer konuşmacısı Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov’da Kazakistan’ın 25. bağımsızlık yılında bir dünya ülkesi olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı.  Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov, “Kazakistan’ın ilk milli marşı bağımsız öncesinde Kazak gençlerinin benim Kazakistan’ım şarkısıdır. Tabi daha sonra milli marşımız 21 yaşında ki bir Kazak genç tarafından yeniden yazıldı” dedi. Kazakistan’da bilime çok değer verildiğini, uzay çalışmalarında başarılı olan astronotlara ödül verilerek diğer çalışmalar yapan bilim insanlarının da teşvik edildiğini ifade etti. Ayabek Bayniyazov ayrıca Kazak kültürü, anayasası ve sosyal hayat hakkında da katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu.

Programda emeği geçenlere birer adet teşekkür belgesi takdim edildi. Hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından katılımcılar resim sergisini gezdi.