Ardahan Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARÜSEM) ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle Aşçılık Programı öğrencilerine yönelik uygulamalı kruvasan eğitimi ve tadım etkinliği gerçekleştirildi. Programa; Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’in eşi Berna Çiçek Hanımefendi, Ardahan 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu’nun eşi Yeşim Cihanoğlu Hanımefendi, Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu, Rektörümüzün Eşi Tuğba Mert Emiroğlu Hanımefendi, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Zafer Aykanat, Damal Belediye Başkanı Kemal Çamlıyurt, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Ongül, ARÜSEM Müdürü Doç. Dr. Özlem Eştürk, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Eğitim, Yenisey Konukevi Mutfağı’nda Şef Murat Süzergöztarafından verildi. Öğrenciler kruvasanın yapım tekniklerini uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu. Tadım etkinliği ise Konukevi Müdürü Öğr. Gör. Servet Teker ve ekibinin de desteğiyle özel bir sunumla gerçekleştirildi. Programa davetli olarak Gurme TV sunucusu Ufuk Güngör de katıldı.
Etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu, kruvasanın tarihsel kökenine dair dikkat çekici bilgiler paylaştı. Rektörümüz, kruvasanın kökeninin yaygın kanının aksine Fransız mutfağı değil, 17. yüzyılda Osmanlı–Avusturya savaşlarına dayandığını belirterek, Viyana kuşatması sırasında elde edilen ganimetler ve Türk esirlerinin mutfak kültürünün Avrupa'ya taşınmasının bu ürünün yayılmasında belirleyici olduğuna dikkat çekti. Rektörümüz açıklamasında; Osmanlı askerlerinin cephede tükettikleri poğaça benzeri yuvarlak ekmeklerin, savaş sonrası Avusturya ve daha sonra Avrupa mutfaklarına aktarıldığını; esir düşen Türk askerlerinin Viyana ve Varşova saraylarında uzun yıllar mehter takımı çaldığını ve mutfak tekniklerini öğreterek Avrupa’daki pek çok hamur işine ilham verdiğini ifade etti. Kruvasanın hilal biçiminin ise Osmanlı hilalini temsil eden sembolik bir forma dönüştürüldüğünü aktardı.
Ayrıca, kruvasanın zamanla Avusturya’dan Fransa’ya, Rusya’ya ve diğer Avrupa ülkelerine yayıldığını; ülkelerin sosyo-kültürel özelliklerine göre yapım tekniği, inceliği ve iç dolgularının çeşitlendiğini belirtti. Rusya’da çok ince, sade ve tereyağlı versiyonların; Orta Avrupa’da daha dolgun hamurların, Fransa’da ise hilale yakın şeklin yaygınlaştığını aktardı. Gastronominin tarihsel kökenlerinin bilinmesinin öğrencilerin mesleki vizyonu açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Ardahan Üniversitesi'nin gastronomi ve aşçılık alanındaki eğitimini kültürel miras bilinciyle güçlendirdiğini ifade etti.
Rektörümüz konuşmasının sonunda Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Ongül’e, ARÜSEM Müdürü Doç. Dr. Özlem Eştürk’e, eğitimde görev alan Şef Murat Süzergöz’e ve programa katılım sağlayan öğrencilere sundukları katkılar dolayısıyla teşekkür etti.
Program kapsamında Aşçılık Programı öğrencilerine Kruvasan Eğitimi Katılım Sertifikası verildi. Etkinlik, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.