Arkeoloji Bölümü Konferans Serisinin İlkinde Doğu Anadolu Arkeolojisi Tartışıldı
22 KASIM 2019
Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen konferans serisinin ilki Atatürk Üniversitesi (Erzurum) Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet IŞIKLI ve kadrosu Ardahan Üniversitesinde olup Atatürk Üniversitesinde doktora eğitimini sürdürmekte olan Arş. Gör. Oğuz ARAS tarafından yapılan sunumlarla 20 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirildi.
İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Nazım Hikmet Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta Prof. Dr. M. IŞIKLI “Başlangıcından Urartu’ya Kadar Dağlık Doğu Anadolu Arkeolojisinin Kırılma Noktaları” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Doğu Anadolu arkeolojisiyle ilgili Paleolitik Çağ’dan başlayarak Kalkolitik Dönem, İlk Tunç Çağı, Erken Demir Çağı gibi dönemlerde bölge arkeolojisinin sorunlarına odaklanan Prof. Dr. IŞIKLI, Doğu Anadolu’nun ülkemizde arkeolojik olarak en az araştırılmış bölge olduğunu ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Arş. Gör. O. ARAS “Doğu Anadolu’da İlk Krallık: Urartular ve Ayanis Kalesi/Kenti” başlıklı konuşmasına Urartu Krallığı hakkında bilgileri ve bu dönem arkeolojisiyle ilgili sorunları anlatarak başladı. Sonrasında kazısı gerçekleştirilmekte olan Van’daki Ayanis Kalesi/Kenti hakkında bilgiler verdi. Konuşmalara Arkeoloji Bölümü personeli ve arkeolojiden ve diğer bölümlerden öğrenciler katıldı. Konuşmaların ardından dinleyicilerin soruları cevaplanarak bir tartışma ortamı yaratıldı. Arkeoloji Bölümü, konferans serisinde her ay konusunda uzman bilim insanlarını ağırlamaya devam etmeyi planlamaktadır.
|