30 Kasım 2012
ARÜ’DE AVRASYA KONFERANSI YAPILDI
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedova’ya
fahri doktora unvanı verildi.
Ardahan Üniversitesi (ARÜ)İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Annaguli Nurmemmet, Çıldır Meslek Yüksekokulu’nda “Başlangıçtan Günümüze Avrasya’’ konulu bir konferans gerçekleştirdi.
Gazetecilik, ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında eğitim alan, ünlü yazar ve diplomat Annaguli Nurmemmet’in, 29 Kasım Perşembe günü Çıldır MYO’da verdiği konferansa öğrencilerin ilgisi oldukça yoğun oldu.
Çıldır Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Orhan Söylemez, Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün, Aşıkşenlik Belediye Başkanı Mülazim Karaçay, ÇMYO Müdürü Yrd. Doç. Hürriyet Çimen ile öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Büyük ilgi gören konferans ilk olarak yazar Annaguli Nurmemmet’in ‘Avrasya’nın Bir Yıldızı’ başlıklı belgeselinin sunumu ile başladı. Nurmemmet’in eserleri ve hakkında yapılan söyleşi ile panellerdeki görüntülerinden oluşan sunum büyük alkış aldı.
Sunum sonrası ünlü yazar Annaguli Nurmemmet, “Başlangıçtan Günümüze Avrasya: Bölgede Barış” konulu konuşmasını yaptı. Büyük bir ilgi ile dinlenen yazar, konuşmasında Avrasya Bölgesi’nin önemine değinerek bölgedeki huzur ve barışın dünya ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Özellikle Çıldır’da açılacak olan Aktaş Sınır Kapısı’nın bu anlamda çok büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Nurmemmet; Çıldır Aktaş Sınır Kapısı’nın açılması ile birlikte Ardahan’ın çok önemli bir yerleşim merkezi olacağına dikkat çekti.
Annaguli Nurmemmet’in konuşmasının ardından sahneye çıkan Avrasya Dans Topluluğu ‘Küştepti’ oyununu sergiledi. Türkmenistan ve Gürcistan halk oyunlarının da sunulduğu konferans ‘Küştepti Oyunu’ ve ‘Semah’ gösterisinin arasındaki benzerliklerin anlatılmasıyla devam etti.
Gösterinin ardından kürsüye çıkan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Orhan Söylemez, katılımcılara hitap etti. Söylemez, Annaguli Nurmemmet’in konuşmasının önemine vurgu yaparak “Çıldır’da Meslek Yüksekokulu açmamızın ne kadar stratejik bir önemi olduğunu şimdi tekrar fark ettim. Açılacak olan Aktaş Kapısı, Çıldır’ın geleceğini büyük ölçüde değiştirecek.” açıklamasında bulundu.
Yapılan konferansın kültür programının ötesine geçerek bilim şenliği konferansına döndüğünü ifade eden Prof. Dr. Orhan Söylemez, Öğretim Üyesi Annaguli Nurmemmet’e teşekkürlerini iletti.
Konferans ünlü yazar Annaguli Nurmemmet’in, katılımcılara Türkçe ve İngilizceye çevrilmiş eserlerinden hediye etmesiyle sona erdi.
Konferans sonrası yazar ve katılımcılara Çıldır Meslek Yüksekokulu’nun Çıldır Gölü kenarında bulunan uygulama otel ve restoranında yemek ikram edildi.
|