13 HAZİRAN 2016
ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ
ARÜ’DEN, YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJESİ
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) öncülüğünde yürütülmekte olan “Renewable Energy Sources For Agricultural Vocational Education- Tarımsal eğitimde Yenilenebilir Enerji Kaynakları” başlıklı Avrupa Birliği projesinin 2. toplantısı Almanya’nın Gülzow kentinde Almanya Enerji şirketlerinden FNR’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Proje yürütücüsü ARÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, gerçekleştirilen toplantıya Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Çelik ile İtalya, Polonya, Slovakya ve Yunanistan’dan katılımcıların dâhil olduğunu belirtti. Ayrıca Prof. Dr. Kılıç, bunların önemli bir kısmının araştırma kuruluşlarından, bilim adamı ve tarımsal girişimcilerden oluştuğunu ifade ederek, ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme konusunda ciddi bir uyanış olmasına karşın henüz istenen noktaya ulaşılamadığına dikkat çekti. Bir örnekle konunun önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kılıç, “Günümüzde Çin 2 milyon, Hindistan 1 milyon, Almanya 17 bin biyogaz tesisine sahipken, Türkiye’de bu rakam yalnızca 18’dir” dedi.
Prof. Dr. Kılıç sözlerine şöyle devam etti, “Diğer taraftan Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için 2023 yılı hedefini, %25-30 olarak belirlemiştir. Bu, petrol ve doğalgaza daha az ihtiyaç duyulması için, güneş, rüzgâr, tarımsal atıklar ve su kaynaklarının daha etkin kullanılması demektir. Belirlenen bu hedef için yaklaşık 130 milyar dolarlık enerji yatırımı öngörülmekte olup yatırım projeleri kadar mesleki eğitim de bu tür projelerle güç kazanacaktır.” dedi.
|