Teknik Bilimler MYO Teknik Gezi Faaliyetlerine Bir Yenisini Daha Ekledi
09 HAZİRAN 2022
Ardahan Üniversitesi Rektörlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü/Kars 18. Bölge Müdürlüğünün destekleri ile Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Programı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Programı öğrencilerinin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak ve tünel imalatı hakkında teknik bilgilendirilmeleri için Çıldır Aktaş Âşık Şenlik Tünel şantiyesine teknik gezi düzenlendi.
Düzenlenen teknik gezide şantiye sahasındaki imalatları yerinde görme ve gezme öncesinde, Kars Karayolları 18. Bölge Müdürlüğünün teknik personelleri tarafından hazırlanan sunum ile yapılan işin önemi ve amacının yanında tünel şantiyesinde uygulanan imalatlarla ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bilgilendirme sunumunda Karayolları teknik personeli kontrol inşaat mühendisi Ali Ekber Doğan ile yüklenici firma Pekhan İnşaat ve Ticaret Kollektif Şirketi’nin tünel şefi jeoloji mühendisi Mert Aram Adsoy tünel imalatında kullanılan teknikleri ve yapılan imalatları yapılış sırasıyla; tünel aynası belirleme, ayna delgisi dolum işlemi yapımı, patlama işlemi yapımı, havalandırma yapımı, pasa nakli yapılışı, ayna taraması yapımı, jeolojik haritalama yapılması, çelik ikna ve hasır donatı uygulaması, püskürtme beton uygulaması, bulon delgisi dolumu ve montaj yapımı, süren delgisi işlemi yapımı/dolum enjeksiyonu, su yalıtımının yapımı ve son olarak nihai beton işlemiyle tünellerin kullanıma hazır hale getirilme süreçlerini anlattılar. Sunum sonrasında öğrencilerin sorularını Karayolları ile yüklenici firma teknik personelleri ve bölüm hocaları Öğr. Gör. Celil Engin, Öğr. Gör. Dr. Cansu Bozkurt ve Öğr. Gör. Mehmet Aruk tarafından cevaplandı.
Yapılan sunum ardından karayolları ve yüklenici firma teknik personeli Ali Ekber Doğan, Mert Aram Adsoy, Sezgin Sezer, Alperen Yılmaz ve Sercan Sevik eşliğinde güvenlik önlemi alınarak tünel şantiyesine geçiş yapıldı. Sunumda anlatılan imalatları yerinde görme, sahayı tanıma, kullanılan ekipmanlar ve özelliklerinin öğrenilmesinin yanında şantiye organizasyonu ve alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri hakkında bilgilendirilmeler yapıldı. Tünel şantiyesi içerisinde maden mühendisi Enver Fatih Korkmaz’ın teorik bilgilerinin önemini sahadaki uygulamalar üstündeki anlatımın ardından diğer teknik personel ve bölüm hocalarının öğrencilerin sorularının cevaplanmasıyla saha tanıma işlemi tamamlandı.
Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ile yüklenici firma teknik personellerinin hazırladıkları baret ve iş yeleği öğrencilerimize hediye edildikten sonra hatıra fotoğrafı çekimi ile teknik gezi son bulmuştur. Teknik gezinin gerçekleştirilmesi, yapılan sunum ile bilgi ve tecrübelerinin aktarılması ve öğrencilerimize verilen hediyeler için emeği geçen Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ile yüklenici firma Pekhan İnşaat ve Ticaret Kollektif Şirketi’ne teşekkürlerimizi sunarız.
|