4 KASIM 2013
ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ
AKADEMİSYENLER VE ÂŞIKLAR, ARÜ’DEKİ PANELLERİ DEĞERLENDİRDİ
Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Ölümünün 100. Yılı Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni" programı, ulusal ve uluslararası çapta yankı uyandıracak sunumlara ve paylaşımlara sahne oldu. Bu çerçevede Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panellere yurt içinden ve yurt dışından katılan bilim insanları ve âşıklarla oturum aralarında çeşitli röportajlar gerçekleştirdik.
Âşık Yılmaz Şenlikoğlu: Program Âşık Şenlik’e Yakışır Bir Şekilde Yapıldı
Âşık Şenlik’in torunu Âşık Yılmaz Şenlikoğlu, Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği program nedeniyle çok mutlu olduğunu belirterek, “Sayın Ardahan Valimiz, Sayın Ardahan Belediye Başkanımız ve Sayın Ardahan Üniversitesi Rektörümüz unutulmuş bir şeye el attılar ve Âşık Şenlik’i bugüne getirdiler. Program Âşık Şenlik’e yakışır bir şekilde yapıldı. Âşık Şenlik çeşitli yönleri ve eserleriyle birlikte değerlendirildi. Âşık Şenlik çok güzel anlatıldı. Bu olay beni çok sevindirdi.” dedi.
Prof. Dr. Hayrettin İvgin: Tebliğ Konuları Âşık Şenlik’e Layık Bir Şekilde Seçilmiş
Lefke Avrupa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Âşık Şenlik ve âşıklık geleneğini her yönüyle ele alan tarihi programın çok başarılı geçtiğini söyleyerek, “Bu düzenlenen Sempozyum Ardahan Üniversitesi’ne yakışır bir şekilde cereyan etmiştir. Biz pek çok seminer ve sempozyumlara katılıyoruz. Ama bu kadar güzel, derli toplu bir organizasyona çok az rastladık. Bu azlardan bir tanesi de Ardahan Üniversitesi’nin Valilik ve Belediye ile birlikte düzenlediği bu programdır. Çünkü tebliğ konuları Âşık Şenlik’in 100. Yılına layık bir şekilde seçilmiş… Ayrıca bilim adamları ve araştırmacılar alanlarının uzmanları olarak dikkat çekiyor.” şeklinde konuştu. Yurt dışından programa katılan bilim insanlarının da bu sürece büyük katkılar sağladığını hatırlatan Prof. Dr. İvgin, “Bu toplantının özellikle Âşık Şenlik adına düzenlenmiş olması da çok anlam vericidir. Çünkü o, bu yörenin en büyük insanlarından birisidir. Bu yöreler kimine göre 33, kimine göre 34 yıl işgal altında kaldı. O, işgal atında kalma süresi içerisinde direnmenin bir sembolüdür” diyerek, programın tarihi ve toplumsal bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Dr. Nail Tan: Âşık Şenlik İşgallere Şiirleriyle Direnmiştir
Araştırmacı Dr. Nail Tan ise, il üniversitelerinin en büyük görevlerinden birisinin bulundukları yörenin kültürel değerlerini araştırmak olduğunu vurgulayarak, “Bu yörenin önemli kültür şahsiyetlerinden Âşık Şenlik için Ardahan Üniversitesi desteğiyle düzenlenen bu paneller, il üniversiteleri açısından örnek bir çalışmadır.” şeklinde bir tespitte bulundu. Öte yandan Kafkasya’nın en büyük halk ozanlarından biri olan Âşık Şenlik’le ilgili övgü dolu açıklamalarda bulunan Dr. Tan, “Uzun süre Rus işgalinde kalan bu yörede Âşık Şenlik şiiriyle direniş göstermiştir. Hatta Rus ordularının buradaki Valisi, ‘Âşık Şenlik bir ordu gücündedir, ama onun yok edilmesi lazım…’ ifadesini bile kullanmıştır. İşte Âşık Şenlik yok edilme tehlikesine rağmen mücadelesinden vazgeçmemiştir.” diyerek, Âşık Şenlik’in manevi gücünün ve eserlerinin geniş bir coğrafyada büyük etkiler yarattığını belirtti.
Âşık Şeref Taşlıova: Ardahan, Kültürel Değerlere Sahip Çıkıyor
UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası çalışmaları kapsamında 2008 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescillenen ve 2010 yılında Ardahan Üniversitesi tarafından kendisine Türk Halkbilimi alanında “Onursal Bilim Doktorası” verilen Âşık Şeref Taşlıova da programa teşrif eden isimlerden biri oldu. Ardahan Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana ulusal ve uluslararası alanda ses getiren projelere ve faaliyetlere imza attığını hatırlatan Taşlıova, Âşık Şenlik ve âşıklık geleneğiyle ilgili düzenlenen panellerin çok başarılı geçtiğini bildirdi. Bu nedenle yeni kurulan üniversiteler arasında ARÜ’nün ayrı bir yeri ve önemi olduğunu ifade eden Taşlıova, “Ardahan’a sevindirici bir günün güneşi doğmuş. Doğudan güneş doğduğu gibi, bu da Ardahan Üniversitesi’dir. Ardahan Üniversitesi’nin başarılı olmasında Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın emeği büyüktür. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Ardahan için bir şanstır.” diye konuştu. Öte yandan Taşlıova, Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi’nin kültürel mirasa ve yaşayan değerlere sahip çıktığını da hatırlattı.
Prof. Dr. Tuncer Gülensoy: Sunulan Tebliğler Çok doyurucu
Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, ölümünün 100. Yılında anılan Âşık Şenlik’le ilgili programın gurur verici olduğunu ifade ederek, “Organizasyon çok güzel… Sunulan tebliğler çok doyurucu… Âşık Şenlik hakkında çok güzel şeyler öğrendim. Bildiri sahipleri konuyla ilgili değerli bilimsel hazırlıklar yapmışlar. Organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak: Âşık Şenlik’i Tüm Dünyaya Tanıtıyoruz
Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak, programın son derece verimli geçtiğini vurgulayarak, “Programa, Yakutistan Saha Cumhuriyeti, Altay, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Gürcistan gibi ülkelerden sanatkârlar katıldı. Âşık Şenlik’i dünya sanatçısı yapabilme yolunda buraya çağırdığımız bilim insanları ve sanatkârların önemli rolleri oldu. Bizim için Âşık Şenlik’in hem Türkiye genelinde duyulması, hem de dünyada bir sanatkâr olarak tanınması Ardahan’a ve Çıldır’a büyük katkılar sağlayacaktır.” diye konuştu.
VİDEO GÖRÜNTÜLERİ
Aşık Şeref Taşlıova Röportajı
Doç Dr Erdoğan Altınkaynak Röportajı
Aşık Şenliğin Torunu Yılmaz Şenlikoğlu İle Röportaj
|