22 Nisan 2013
ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ
ARÜ’DE TREKKİNG ZAMANI
Ardahan Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, sosyal ve sportif faaliyetlere devam ediyor. Daha önceden kayak eğitiminden dağ kampı etkinliğine kadar bir dizi programa imza atan ARÜ’lüler, bu günlerde “coğrafi geziler” ve “tracking” aktiviteleri gerçekleştiriyor.
Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen “Spor Yoluyla Sosyal Uyum Projesi” kapsamında, 13-14 Nisan 2013 tarihlerinde Ardahan çapında başlatılan programlarda ARÜ’lüler doğayla adeta kucaklaşıyor. Ayrıca “coğrafi geziler” ve “tracking” aktiviteleri sırasında, kilometrelerce uzunluktaki inişli çıkışlı yollar saatlerce kat ediliyor. Öte yandan zaman zaman zorlu tırmanışlara da sahne olan etkinliklerde ARÜ’lüler, Ardahan’la ilgili yakın coğrafi gözlem ve incelemeler yapma şansı da elde etmiş oluyor.
Proje Koordinatörü ve ARÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Çolak’ın planladığı programların ilki, 13 Nisan 2013 tarihinde Ardahan İli Çıldır İlçesi Koçgüden Köyü’ndeki doğa yürüyüşüyle başlatıldı. İkinci doğa yürüyüşü ise Ardahan Merkez’e bağlı Ölçek Köyü ile Taşlıdere Köyleri arasında bulunan kanyon bölgesinde gerçekleştirildi.
Programlara; Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Çolak, Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Mayrambek Orozbayev ve ARÜ’lü öğrencilerden oluşan 20 kişilik bir ekip katıldı.
ARÜ’lüler, hem zorlu tırmanışlar yapıyor, hem de coğrafi incelemelerde bulunuyor
13 Nisan 2013 tarihinde yapılan aktivitede ekip, önce Koçgüden Köyü’nden başlayarak köyün karşısında bulunan tepedeki volkan konisi ve krater gölüne doğru zorlu bir tırmanış yaptı. Yaklaşık 200 metrelik bir mesafeyi aşarak tepeye tırmanan ekip, burada krater çevresinde çeşitli incelemelerde bulundu. Ekip daha sonra Şeytan Kalesi’nin bulunduğu derin kanyonu boydan boya yürüdü.
Etkinliğin ikinci etabı ise, Ardahan Merkez’e bağlı Ölçek Köyü ile Taşlıdere Köyü arasında bulunan kanyon bölgesinde gerçekleştirildi. 14 Nisan Pazar günü yapılan dört saatlik doğa yürüyüşünde, yaklaşık 9 kilometre uzunlukta olan ve derinliği yer yer 100 metreyi aşan kanyonda bazalt lav akıntılarına rastlandı. Proje’nin "Doğa Yürüyüşü ve Tracking" programının rehberliğini üstlenen ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, burada kanyonun jeolojik gelişimi hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Böylelikle proje kapsamında yapılması planlanan 10 doğa yürüyüşünün ikisi başarıyla tamamlandı.
|